Vallomások a Bethlen Téri Színházban

2019. január 25-27. között hetedik alkalommal rendezi meg a Bethlen Téri Színház a határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató Vendégváró Fesztivált, amelyre idén az Udvarhely Néptáncműhely és a Tomcsa Sándor Színház érkezik Székelyudvarhelyről. Az Udvarhely Néptáncműhely a Vallomások című előadása a kárpát-medencei néptánc hagyományos táncanyagának férfi-nő viszonyát veszi alapul.

Udvarhely Néptáncműhely: Vallomások
Az előadás a kárpát-medencei néptánc hagyományok forgatós, csárdás táncanyagában folyamatosan tetten érhető nő-férfi viszonyrendszerének, minőségbeli különbségeinek taglalására, bemutatására vállalkozik. A manapság folyamatosan sugallt szlogenek: valósítsd meg önmagad, csak az én számít, ha nem tetszik, lépj tovább, nem kötelez erkölcs, kötelesség, tégy úgy, hogy neked mindig minden körülmény között a legjobb legyen, szabad vagy, feláldozható a közvetlen környezeted, a család, bármi, ami felelősséggel és kötelességgel jár. Mindez ellentétes a népi kultúránk által folyamatosan sugallt értékrenddel: higgyünk a nő-férfi kapcsolat igazában, a család szentségében, gyermekáldásban, a nehézségekkel tűzdelt életünk lecsupaszított valóságában, a nő-férfi egy egységben való kiteljesülésében. Ezen "egyszerű" cél eléréséhez nyújtanak támogatást, mutatják az igaz utat népmeséink, népzenéink, néptáncaink, népművészetünk. Az általunk örökölt kultúrát - fóliázás helyett - megpróbálhatjuk sérülésmentesen áthelyezni a jelenbe, ezáltal a mai problémákról a ma emberéhez szólni.

Előadják: Antal Katalin, Bálint Endre, Faluvégi Erzsébet, Forgács Hunor, Fülöp Csaba, Hajdó Árpád, Hajdó Lóránt, Koszta Kriszta, Kovács Bernadett, Nagy Annamária, Sípos Réka
Rendező-koreográfus: Antal József

vendégváró fesztivál

Az előadás időpontja: 2019. január 25. 19 óra

Az előadás helyszíne: Bethlen Téri Színház - Budapest, VII. kerület, Bethlen G. tér 3.

Belépőjegy: jegy@bethlenszinhaz.hu

További információk a fesztiválról a Bethlen Téri Színház oldalán ide kattintva.

(Forrás: Bethlen Téri Színház)