Újévi Tánckoncert Szolnokon

2017. január 7-én 19 órától a szolnoki sportcsarnokban vérpezsdítő latin ritmusokkal, remekbe szabott tánckoreográfiákkal és fülbemászó dallamokkal köszönti a Szolnoki Szimfonikus Zenekar az újesztendőt. A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Újévi tánckoncerten ismét egy egyszeri, grandiózus produkciót láthat a közönség.

A már hagyománnyá vált koncerten közönség komolyzenei kompozíciókra született koreográfiákat is láthat a legnagyobb hazai táncegyüttesek előadásában. A produkcióban közel 300 fős szereplő gárda közreműködésével válnak láthatóvá a legnépszerűbb zenék, mint például a West Side Story híres dallamai vagy Piazzola Liebertangója. A már társadalmi eseményként jegyzett újévi megagála megálmodója Izaki Maszahiro japán karmester, aki 2015-ben kapta meg a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.

A produkció tervezésekor Izaki Maszahiro karmester elsődleges szempontja az volt, hogy a komolyzene fogyaszthatóvá és élvezhetővé váljék nagyközönség számára is. Ezeken a koncerteken a szimfonikusok a klasszikus zene nyelvén szólítják meg azokat az embereket, akik nem járnak rendszeresen komolyzenei hangversenyekre. Nem csak a hangokon keresztül adják át a zenét a közönségnek, hanem a tánc segítségével vizuálisan is megjelenítik azt. Éppen ezért az idei tánckoncert repertoárjában a népszerű, közismert komolyzenei darabok mellett helyt kapnak a könnyedebb műfaj gyöngyszemei is, mint pl. Piazzola Libertangója, vagy Arturo Marquez Danzón című örökzöld slágere.

A hagyományokhoz híven ismét óriási szereplőgárda, közel háromszáz zenész és táncos vonul színpadra. A zenekar vendége lesz az elmúlt évben nagy sikert aratott Pécsi Balett, de újra találkozhat a közönség a Budapest Táncszínház művészeivel is. Első alkalommal mutatkoznak be a produkcióban a helyi Szoldance Táncsport Egyesület, valamint a budapesti Latin Carnevál nevű formáció művészei. Természetesen a kórusok sem maradhatnak ki a tánckoncert résztvevői közül, ez alkalommal új szereplőkként a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus és a váci Vox Humana Kórus énekesei színesítik a tánckoncert palettáját. 

A műsor:
- John Rutter: Magnificat (részletek) 

- Leonard Bernstein: Szimfonikus táncok a West Side Story című musicalből
- Ástor Pantaleón Piazzolla: Libertango
- Arturo Márquez: Danzón No. 2. 
- Bartók Béla: Táncszvit (részlet)
- Léo Delibes: Sylvia – balett
- Antonín Dvořak: IX. (e-moll) „Az új világból” szimfónia op. 95 - II. tétel (Legenda)
- Albert William Ketèlbey: Perzsa vásár

Az esti előadásra már minden jegy elkelt, de a nyilvánossá tett főpróbára 1.500 forintos áron még kapható jegy a szolnoki IBUSZ-irodában, érdeklődni a +36 20/333-8619 számon lehet.

Közreműködők:
- Pécsi Balett – koreográfus: Molnár Zsolt
- Budapest Táncszínház – koreográfus: Földi Béla
- Táncművészeti Főiskola – koreográfus: Szitt Melinda
- Szoldance Táncsport Egyesület - koreográfus: Püspöki Dávid és Püspöki-Markó Ágnes
- Latin Carneval – koreográfus: Valc Szabolcs
- Mozdulat Táncműhely – koreográfus: Szitt Melinda

- Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus – karigazgató: Laczkó János
- Vox Humana Kórus – karigazgató: Sándor Bence
- Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus – karigazgató: Molnár Éva
- Szolnoki Kodály Kórus – karigazgató: Molnár Éva
- Szolnoki Szimfonikus Zenekar Oratórium Kórusa – karigazgató: Molnár Éva

- Lőrincz Judit – szoprán

Zenei rendező, karmester: IZAKI MASZAHIRO

(Forrás: Püspöki Dávid, Facebook - Szolnoki Szimfónikus Zenekar)

Címkék: