Táncpark a Millenárison

2018. szeptember 30-án 14 órától közel 50 ingyenes tánc- és mozgásművészeti előadással, gyermekprogramokkal, illetve performanszokkal és táncházzal várják az érdeklődőket Budapesten, a Millenáris Parkban a 25 éves Nemzeti Kulturális Alap jubileumi programsorozata keretében.

A Nemzeti Kulturális Alap 2018-ban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. A 2018. szeptember 23. és október 17. között 25 év, 25 nap, 25 esemény címmel zajló ünnepi fesztiválon az NKA valamennyi kollégiuma önálló programmal ünnepel, melyek Budapest mellett az ország különböző kis- és nagyvárosaiban valósulnak meg, de több eseménynek is határon túli település ad otthont. A programsorozat – mely a Családok Évéhez is kapcsolódik – célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa az NKA tevékenységét és eredményeit, valamint a kulturális élet azon területeit, ahol az Alap működésének köszönhetően maradandó értékek, alkotások, művek születhettek és születnek ma is.

A jubileumi programsorozat kiemelt eseményeként az NKA Táncművészet Kollégiuma és Imre Zoltán Programja szervezésében balett, modern-, kortárs,- és néptánc előadásokat láthatnak a műfaj rajongói. A Millenáris Park három helyszínén zajló rendezvényen az érdeklődők bepillanthatnak a Nemzeti Táncszínház új, épülő otthonába is. A Családok Éve jegyében családi örömzenére, örömtáncra invitálják a kicsiket és nagyokat, az est zárásaként pedig egy gálaest keretében köszöntik a negyedszázados Nemzeti Kulturális Alapot. A nap két házigazdája Stohl Luca, táncművész és Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója lesz.

NKA:
A Nemzeti Kulturális Alap a rendszerváltozás utáni hazai kultúrafinanszírozás talán legmeghatározóbb intézménye lett, amely az eltelt 25 év alatt az NKA a kulturális élet valamennyi területén megkerülhetetlen szereplővé vált, legyen szó könyvkiadásról, színházról, táncról, képzőművészetről, zenéről, szépirodalomról, fotóról vagy éppen építészetről, örökségvédelemről, közművelődésről. Az NKA bizottságában és kollégiumaiban a magyar kulturális élet meghatározó szereplői és jelentős alkotói ülnek, az ő javaslataik alapján hozza meg az Alap forráselosztásra vonatkozó döntéseit. Az NKA az elmúlt 25 évben számos ismert és kevésbé ismert előadót, művészt, alkotót támogatott, akik épp e támogatásoknak köszönhetően váltak országszerte ismertté.

(Forrás: Nemzeti Táncszínház)