Szamosi Judit koreográfiája az IKF-en

2015. szeptember 12-én Szamosi Judit mutatkozik be az IKF (Ifjú Koreográfusok Fóruma) keretében a Bethlen Téri Színházban. A Közép-Európa Táncszínház immár kilencedik alkalommal ad lehetőséget a pályájuk elején lévő alkotókat támogató programjával egy kiválasztott fiatal koreográfusnak, hogy egy hétig dolgozhasson a KET táncosaival, a hét végén nyilvános bemutatkozással. Halász Gábor júniusi demonstrációját követően ezúttal Szamosi Juditon a sor.

Szamosi Judit 2012 óta rezidens, majd tag az L1 Egyesületnél. 2013-ban végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán, egy ösztöndíjnak köszönhetően részt vett a Ponderosa Tanzland gyakornoki programjában. Mi ketten vagyunk című alkotása a 2014-es SzólóDuó Fesztivál közönségdíjasa volt.

"Azt tapasztalom, hogy a mozgás bennünk, emberekben ösztönösen él. Nem tudunk nem mozogni. Nem mi járjuk a táncot, hanem a tánc jár minket... Sokszor mindez anélkül történik, hogy ennek tudatában lennénk. Az én értelmezésemben ez a bennünk élő mozgás maga a testbeszéd, mely nem tesz különbséget köztünk: nemtől, kultúrától, szociális háttértől, vallástól függetlenül mindnyájunkat átmozgat nap mint nap. Szeretném jobban megérteni, mi köt össze minket emberi lényeket ezen a non-verbális szinten. A testbeszéd világának mélyebb megismerése, kutatása által szeretném megtalálni a mozdulatok mögötti fő motivációt. Lenyűgözőnek és inspirálónak találom, hogy ez a tánc akár tudunk róla, akár nem bennünk él." (Szamosi Judit)

Az Ifjú Koreográfusok Fórumáról
A Közép-Európa Táncszínház 2015-ös pályázatának eredményeként újabb három fiatal kapott lehetőséget, hogy alkothasson és nyilvános bemutatót tarthasson munkájából. A program részeként a kiválasztott koreográfusoknak a Közép-Európa Táncszínház rendelkezésére bocsátja nyolc profi táncosát és próbatermet biztosít, ahol egy héten keresztül kísérletezhetnek. A nyertes pályázónak rendelkezésére áll továbbá a Bethlen Téri Színház technikája és technikusa is. Mindezek segítségével a hét végén az elkészült munkából nyilvános demonstrációt tartanak. A műhelymunkát a szervezők rögzítik, így az elkészült felvétel a fiatal alkotó későbbi pályázatai során jó referenciaként is szolgál. Az alkotóknak további lehetőséget biztosítanak arra, hogy a táncosoknak - igény szerint - tréningeket tartsanak az egy hetes próbafolyamat előtt, így az előadók megismerkedhetnek a fiatal koreográfus saját mozgásvilágával és az alkotó is megismerheti a demonstráció táncos résztvevőit.

Az előadás időpontja: 2015. szeptember 12. 19:00

Az előadás helyszíne: Bethlen Téri Színház - Budapest, VII. kerület, Bethlen Gábor tér 3. 

(Forrás: Meszes Tímea - Közép-Európa Táncszínház)

Címkék: