Szabad a tér, szabad a tánc a Millenárison

2022. július 14-24. között a Nemzeti Táncszínház újra színes programokkal várja a budapesti Millenárison a tánc kedvelőit. Az idei TáncPark programsorozat mottója: Szabad a tér, szabad a tánc.

Egy kulturális intézmény életében is fontos, hogy legyenek ünnepei, emlékezetes pillanatai. A Nemzeti Táncszínház számára nemcsak a 2022-es év eseménydús, sikeres hónapjai adnak okot a felhőtlen ünneplésre, hanem azt is örömmel nyugtázhatja, hogy a közönsége visszatért az online műsorkövetés után, és újra élettel teli a színházi előcsarnok, zenétől, tapstól hangosak a termek. Mi mással is zárhatná az őszi-téli sikersorozatot az intézmény, mint egy tizenegy napos, könnyed, de nívós táncművészeti programsorozattal, a TáncPark-kal. Szabad a tér. Szabad a tánc. Ez a 2022-es TáncPark mottója, utalva arra, hogy az előadásokat a Millenáris parkjában tartják, és arra is emlékeztetve a közönséget, hogy az elmúlt éveket meghatározó járványügyi korlátozások lazulni látszanak, ami lehetővé teszi az önfeledt, jókedvű kikapcsolódást.

A TáncPark, a Nemzeti Táncszínház Millenárisra költözése óta - 2019 - létező programsorozat, mely minden évben új, színes és sokszor megismételhetetlen táncművészeti előadásokat kínál közönségének. A Nemzeti Táncszínház TáncParkja az idén kapcsolódik a Társulatok Éve programjához, így helyet adva a fő táncirányzatoknak, állandó társulatoknak, mindezt úgy, hogy a hazai programok között unikumnak számító rendezvény a kikapcsolódást, egyben nívós programot kereső közönség igényére szabva a könnyedebb előadásoknak ad helyet. A hagyományokhoz hűen a 2022-es TáncPark műsorában idén is helyet kaptak flamenco, tangó, kortárs és néptánc előadások, valamint közönség kedvencek.
A sort a néptánc nyitja: a Magyar Állami Népi Együttes Körtánc címmel, énekkel és lélekemelő tánccal alapozza meg a TáncPark hangulatát. Néptánc zárja a sort is, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja címmel egy lendületes és sokszínű folklór válogatással érkezik. Még két nyárest magyar néptáncé a Millenárison: a Duna Művészegyüttes Duna fergeteges című előadásában a közelmúlt legvirtuózabb és leglátványosabb koreográfiákból alkottak újat és megismételhetetlent. Továbbá a szegedi betyárkirály ihlette Rózsa Story című akrobatikai elemekkel fűszerezett műsorával fellép az Urban Verbunk is.
A TáncPark nincs tangó és flamenco nélkül: a FlamenKoktél a FlamenCorazonArte Táncszínház andalúz ihletésű estje és az Argentin Tangó Táncszínház, Budai László és vendégei Tango no Tango című modern tangó show-ja gondoskodik a latinos, forró hangulatról. A Nemzeti Táncszínház, mint a modern mozgásművészet palotája nem hagyhatja ki a nyári programjából sem a kortárs műveket: Kulcsár Noémi Tellabor Lacus Pelso címmel premierrel készül a TáncParkra. A társulat a Balaton latin nevét választva címként, a nyaralásaink helyszínének emblematikus pillanatait fogalmazza meg a tánc eszközeivel. A kortárs ötöst a PR-Evolution Dance Company Esti Koktél című sanzon estje és táncszínháza követi, de itt lesz a közönséggel a Gangaray Dance Company Agora I. című darabja, a mozdulatok klasszikus és elegáns kompozíciója. Nem maradunk Ramazuri nélkül sem: a Duda Éva Társulat tánc-cirkuszi felfordulással csatlakozik a kortárs sorhoz, valamint ESSZENCIA címmel új bemutatóval készül Feledi János - Feledi Project, mely kiegészülve az Oláh Dezső Vibratone Quartettel Bartók népzenei gyűjtéseit alapul véve mutatja meg a zene és a tánc különleges és megkérdőjelezhetetlen összetartozását.

A TáncPark programjaira jegyet a már megszokott módon, online az Interticket jegyvásárlási rendszerén keresztül, valamint a Nemzeti Táncszínház épületben található jegypénztárban, személyesen lehet megvásárolni. A meghirdetett előadások rossz idő esetén sem maradnak el, esős napokon a Nagyterem várja a nyári programsorozatra érkező közönséget.

táncpark

2022. július 14. csütörtök, 20:30
Körtánc Kárpát-medence antológia
Magyar Állami Népi Együttes - Hagyományok Háza

2022. július 15. péntek, 20:30
Bemutató - LACUS PELSO 
Kulcsár Noémi Tellabor

2022. július 16. szombat, 20:30
Esti koktél
PR-Evolution Dance Company

2022. július 17. vasárnap, 20:30
FlamenKoktél
FlamenCorazónArte Táncszínház

2022. július 18. hétfő, 20:30
Agora I.
Gangaray Dance Company

2022. július 19. kedd, 20:30
RAMAZURI tánc-cirkuszi felfordulás
Duda Éva Társulat

2022. július 20. szerda, 20:30
Duna fergeteges Válogatás a Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból 
Duna Művészegyüttes

2022. július 21. csütörtök, 20:30
Tango no Tango - modern tango show
Argentin Tangó Táncszínház - Budai László és vendégei 

2022. július 22. péntek, 20:30
Bemutató - ESSZENCIA
Feledi János - Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

2022. július 23. szombat, 20:30
Rózsa Story
URBAN VERBUNK

2022. július 24. vasárnap, 20:30
Kárpátok visszhangja
Magyar Nemzeti Táncegyüttes

(Forrás: Nemzeti Táncszínház)