Rezonancia 451 - Az újjászületés

2018. október 16-án este a kulturális apokalipszis utáni világba visz a Duna Táncműhely és a Fugato Orchestra közös bemutatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon a Várkert Bazárban. A Rezonancia 451 - Az újjászületés című darabban a zenekar is a koreográfia szerves részévé válik, a hibrid zene, a színházi elemek és a magyar néptánc találkozásából rendhagyó színpadi világ születik.

Magyarország első szimfonikus hibrid kamarazenekara, a Fugato Orchestra, valamint a koreográfiáiban a néptáncot speciális tánctechnikaként alkalmazó Duna Táncműhely közös tánckoncertje Alpár Balázs zeneszerző műveire épül: "Az előadásba beválogatott korábbi szerzeményeimben, valamint a kifejezetten ehhez a darabhoz írt zenéimben is egyfajta egyensúlyt keresek ellentétesnek vélt stílusok, érzelmek, gondolatok között. A darab során találkoznak, konfliktusba kerülnek, majd harmóniára törekednek a különféle jellemvonások, temperamentumok képviselői. Az ellentétpárok - mint például a káosz és a rend, a könnyedség és az elmélyülés - egy-egy zenei műfaj karakterjegyein keresztül jelennek meg, melyeket egy dramaturgiai szál mentén fűztünk össze, hogy sokszínű, ám mégis összefüggő ívű műsort alkossanak. A kamara-szimfonikus filmzene, az elektronika, a jazz és a világzene is szervesen beépül a Fugato hibrid zenei világába."

A Rezonancia 451 - Az újjászületés történetében a kulturális apokalipszis után a hamuból újjászületve találkozik egy maréknyi magányos lélek. Mindannyian más-más karakterek, különböző értékek, hagyományok, életstílusok és műfajok képviselői. A jövő telepeseinek szimbólumai, közös létezésük azonban feszültséget és konfliktust teremt. Túlélésük záloga, hogy megtalálják szerepüket, és felismerve erősségeiket közösen alakítsanak ki egy egyensúlyra épülő, új világot. "Az előadás tematikája alkotói pályafutásom ars poeticáját fogalmazza meg: az értékek átmentésének fontosságát. Ugyanakkor sosem szabad elfelejteni, hogy minden alkotó más-más értékrendszer szerint gondolkodik. A Fugato Orchestrával való közös munka is a fentieket példázza, hiszen egészen mostanáig mást gondoltam a koreográfiáim zenei világáról. Így fontos nyitást eredményez, ugyanakkor izgalmas kihívást is jelent számomra az az új és inspiratív stílus, amit Alpár Balázs zeneszerzői világa képvisel" - emelte ki Juhász Zsolt, koreográfus, rendező. Az előadás során a zenészek és a táncosok között interakció alakul ki, s maga a zenekar is a koreográfia szerves részévé válik. A zenei hangulatokból kiindulva, a színház és a tánc révén egyedi színpadi világ születik.

Az előadás időpontja: 2018. október 16. 19 óra

Az előadás helyszíne: Várkert Bazár, Rendezvényterem - Budapest, I. kerület, Ybl Miklós tér 2-6.

Előadják: Abonyi Rebeka, Fehértóy Zsanett, Horváth Eszter, Kenéz Enikő, Kriston Fruzsina, Kolumbán Norbert, Kovács Márk, Kuzma Péter, Reszneki Virág, Sáfrán Balázs, Soós Gyula András, Szabó Tamás

A zenekar tagjai: Juhász Orsolya, Szőke Szandra – ének, Jelenik Krisztián, Lukács Krisztina – fuvola, Scheich Dávid – oboa, ének, Ambrus Szabolcs – trombita, Farkas Izsák, Puss Ferenc – hegedű, Jekl Dóra – brácsa, Farkas Áron – cselló, Veisz Gábor – basszusgitár, Alpár Balázs – billentyűs hangszerek, Madai Zsolt – dob

Zene: Alpár Balázs
Díszlet: Michac Gábor
Jelmez: Kiss Zsuzsanna
Fény: Lendvai Károly
Hang: Gróh Ádám
Dramaturg: Böhm György
Koreográfus, rendező: Juhász Zsolt

(Forrás: Magócsi Anikó)