Pro-Art téli tábor Kisteleken - beszámoló

Kisteleken zajlik a téli tánctábor, a hétvégén mi is bepillanthattunk a Pro-Art Táncstúdió termében zajló felkészülésbe. A megtelt táblát is ki lehet tenni a sporcsarnok első emeletén található teremre, a hétvégén közel hatvan táncos vett részt egyszerre az órákon és hétközben sem csökken a létszám. Igazán neves táncosok tartják az órákat, de egy táborhoz nem elég, ha jó tanárok vannak, kell az is, hogy a résztvevők befogadják az új dolgokat, tanulni, fejlődni akarjanak. Nos, a csongrádi kisvárosban minden adott ahhoz, hogy sikeres legyen ez az öt nap, és minden résztvevő elégedetten távozzon.

A Pro-Art versenyzőin - Nagymihály Balázs, Filotás Márk és Barkóczi Zsófia, Suti András Zsolt és Deminger Corinna, hogy csak a klub legismertebb táncosait említsük - kívül találkoztunk a hétvégén Kisteleken többek között Süttő Rolanddal és Tombácz Anikóval, Nagy Márkkal és Vörös Lizával, Sorin Neaguval és Elek Rékával is. És igazi nemzetközi tábor jött össze Kisteleken: egy kisebb izraeli csoport mellett a tábor második felére olasz és szlovák versenyzők is érkeznek.

 andrej skufca, törökgyörgy melinda

Nyilván sokakat csábított az a lehetőség, hogy Andrej Skufca és Törökgyörgy Melinda - amatőrben külön-külön lettek világbajnokok, de profiként már együtt nyertek világbajnoki bronzérmet - óráin vehetnek részt és tőlük kaphatnak értékes információkat. Szombaton este például a paso doble volt a téma, és kívülállóként hallgatva is nagyon hasznos, fontos dolgokat mondtak el a táncosoknak. Aztán a nap végén a vacsoránál kicsit beszélgettünk Melindával, aki elárulta, hogy februárban négyhetes ázsiai túrán vesznek majd részt, ahol versenyezni és persze tanítani is fognak. De a tervek szerint a hosszú út előtt a magyar bajnokság első hétvégéjén ellátogatnak majd Szigetszentmiklósra is.

masa kagao knez

Egy nagyon érdekes órának is részesei lehettünk, a napi program része ugyanis az afro samba, amit Masa Kagao Knez tart. A magyar télbe igazi afrikai nyarat varázsolt Masa, a lazasága, a derűje folyamatosan ragadt át a táncosokra. Szerdára szerintem már azok is teljesen ellazulnak, akik az elején még kicsit feszengtek a nem szokványos mozdulatsoroktól.

boda brigi

A reggeli bemelegítést Boda Brigitta tartotta, akinek betegség miatt kellett pótolni Tina Sifrart és ez az utolsó pillanatban derült ki. Brigi - aki éppen párt keres a versenyzéshez - a jazz tréningen kora reggel igen jól megmozgatta a táncosokat, és az óra után arról beszélgettünk, hogy nagy szükség van arra, hogy a "hagyományos" latin és standard edzések mellett az erőnlétre és a balett alapokra is odafigyeljenek a versenyzők.

Délutánonként magánórák vannak a klub "főhadiszállásán", sőt még a közeli kollégiumban található régi Pro-Art-os teremben is, Andrej és Melinda, Jürgen Neudeck, Fredi Novak, a tábor második félidejére érkező Alessi Betti is teljesen be van táblázva ezekre az órákra. Hiszen ezért van a tábor, mindenki fejlődni akar, és mindenki szeretne a lehető legjobban szerepelni a közelgő magyar bajnokságon.

pro-art tábor

Nagymihály Balázs és Szalai Ági is keményen készül, szeretnének idén is kijutni a világbajnokságra és az Európa-bajnokságra, ehhez pedig kell a jó magyar bajnoki eredmény is. Nemzetközi táborban is voltak január elején, mennek még órázni Londonba, és természetesen Melindáék is segítik őket. Szeretnék a legjobbat kihozni magukból a négy hét múlva esedékes bajnokságon, és előtte a Hungarian Dance Openen is.

És ha már Hungarian Dance Open: Balázs és Ági, Márk és Zsófi, Roland és Anikó számára is egyértelmű, hogy ott lesznek a jövő hét végén a hazai WDSF Open versenyen és bíznak abban, hogy minden magyar páros parkettre lép. Egymástól függetlenül ugyanazon a véleményen vannak: ha már itthon van egy nemzetközi viadal, akkor ki kell használni a lehetőséget, versenyezni kell. Jó erőpróba ez a bajnokságokra is, lesz még idő csiszolni, finomítani a táncokat, hogy még tökéletesebb legyen; nemzetközi mezőnyben nemzetközi pontozók előtt mutathatják meg magukat; és nem utolsó sorban anyagilag is jól járnak, hiszen nem kell több száz - vagy ezer - kilométerre külföldre utazni.

Jó volt kicsit "beleszagolni" a Pro-Art tábor légkörébe, köszönjük a meghívást Zsom Olivérnek, a Pro-Art Táncstúdió vezetőjének. Olivér egyébként elmondta, lehet, hogy idén ismét rendeznek WDSF Open versenyt a korábban megszokott szeptemberi időpontban. A következő hetekben dől majd el, hogy sikerül-e a terv, mi minden esetre szurkolunk, hogy már az idén megrendezzék a XII. Kistelek Opent. Korábban nagyon rangos versenyeknek adott otthon a város - volt itt Ifjúsági Tíztánc Európa-bajnokság és Junior Latin világbajnokság is -, jó lenne, ha két év kihagyás után ismét Open verseny házigazdái lennének.

Ha valaki kedvet kapott a kisteleki táborhoz ezen írás nyomán annak jó hír, hogy nyáron is van tábor Kisteleken. De résen kell lenni, időben kell jelentkezni, hiszen most is teltház van, és valószínűleg nyáron még többen szeretnék kihasználni a lehetőséget, hogy világbajnok tanárokkal készüljenek fel az őszi szezonra.

További képek hamarosan a Facebook oldalunkon!

Címkék: