Összefogtak az ország vezető táncművészei a vizes vb megnyitóra

Magyarország összes hivatásos néptáncegyüttese és több amatőr táncegyüttes fogott össze, hogy az egész világnak megmutassa a magyar néptánc tánctechnikai bravúrjait és azt a gyökereinkben rejlő, nemzedékről nemzedékre átörökített mély érzést, melyet a mai magyarság közvetít a világ felé táncmozdulatokon keresztül. 2017. július 14-én este a vizes világbajnokság ünnepélyes nyitóeseménye végig vezeti a nézőt az ország történelmén, amelyben mindig kiemelt szerep jutott a víznek, elsősorban a Dunának. Nem véletlen, hogy a megnyitó is egészen különleges helyszínt kapott: a Duna vizén lépnek fel a művészek. 

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes és az ExperiDance Production mellett több amatőr néptáncegyüttes, artisták, akrobaták, modern- és balett művészek és a ritmikus gimnasztika válogatott csapat gyakorol együtt már hónapok óta egy olyan nagyszabású produkcióra, amilyet még nem látott a világ. A július 14-én látható közel kétórás műsor több különböző, a történelem fontos korszakait megidéző jelenetből áll, ókori motívumok vagy épp a reneszánsz kor táncmozdulatai jelennek meg a színen, de sámánok, egy királynő és egy huszárezred is feltűnik majd a színpadon.

Mint minden rangos sportesemény, a magyar vizes vb is rengeteg külföldit vonz a magyar fővárosba, ahol sokan a szervezett program alapján fognak képet alkotni hazánkról. A vizes világbajnokságok és Magyarország történetének leglátványosabb show-műsorát láthatják a nézők július 14-én, este 21 órakor a 17. FINA Világbajnokság megnyitó ünnepségén, Budapesten. A Müpa szervezésében, a főváros szívében megvalósuló, világversenyhez méltó előadásban közel 220 önkéntes és fiatal sportoló is részt vesz, és a produkcióban olyan hazai világsztárok közreműködnek, mint Eötvös Péter, Herczku Ágnes vagy Bogányi Gergely, a produkció főrendezője Káel Csaba.
A nyitó előadás lesz a nézők első benyomása arról, hogy milyen odaadással ünnepeljük mi magyarok a sportot, a nemzetet és a művészetet. Román Sándor az est művészeti vezető-koreográfusa felel elsődlegesen azért, hogy az esemény táncművészeti oldalról világszínvonalon valósulhasson meg. Az ExperiDance koreográfusának az ország vezető koreográfusai voltak segítségére: Zsuráfszky Zoltán, Mihályi Gábor, Juhász Zsolt és Földi Béla, valamint a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának vezetője, Lazsányi Erika.

román sándor

"A vizes világbajnokság nemcsak a világ legjobb sportolóit hozza el Magyarországra és a nézők tömegeit ülteti a képernyők elé, hanem összehozta a nemzeti táncművészek színe javát is - mondta el Román Sándor, az ExperiDance Production művészeti vezetője. - Soha nem látott szakmai összefogás valósult most meg annak érdekében, hogy olyan produkciót állítsunk színpadra, amilyen még nem volt a sportesemények történetében. A néptánc képes arra, hogy bemutassa, képviselje a magyarságot, azt a mély érzést, mely megkülönböztet minket más nemzetektől. Bízom benne, hogy minden magyar szíve egyszerre dobban majd meg a műsorunk láttán."

Az összművészeti produkcióban több mint 510 fő lép fel, köztük mintegy 130 gyermek. A legfiatalabb táncos 6 éves, a legidősebb több mint 50. Egy adott pillanatban 270 táncos tartózkodhat egyszerre a színpadon, amelyet 4 darab 1600 tonnás uszályból alakítottak ki a folyón. Minden színpadi attrakció időben tökéletesen össze van hangolva a látványtechnikával. A produkció minden momentuma kiemelkedő, az egyéni számok éppúgy, mint a csoportos jelenetek: az előadás során több mint száz férfi és fiú csapásol egyszerre, azaz rendkívül látványosan egyszerre száz táncos mozdul egy ütemre, majd 200 ifjú és fiatal leány adja át táncával a hamisítatlan reneszánsz élményt a nézőknek. A jelenetekhez úgy kapcsolódnak a modern és klasszikus balett művészek, artisták és a nemzeti ritmikus sportgimnasztika válogatott sportolói, mint ahogy a népművészetben a tiszta vászonra kerül hímzett díszítő motívum.

"Ami ezen az estén létrejön, az sokkal több, mint egy világszínvonalú produkció" - mondta el Román Sándor. - "Ez a táncszakmai összefogás már most a próbák során is fantasztikus érzést kelt minden résztvevőben. Biztosak vagyunk abban, hogy az eredetileg elképzelt koncepción túl, az az érzelmi töltet, mely bennünk, a résztvevőkben dolgozik a tánc közben, átütőbbé teszi az előadás minden pillanatát. A megnyitó-előadás önmagában is egy nagyszabású esemény, a benne szereplő többszáz ember - a hivatásos táncművészek, akrobaták épp úgy, mint a lelkes amatőrök - hatalmas szakmai alázattal vesznek részt a próbákon. Ráadásul egyre többen akarnak csatlakozni a csapatunkhoz, mert egy ilyen egyedülálló élménynek mindenki részese akar lenni."

A műsorban fellépő táncegyüttesek és csapatok: Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Magyar Állami Népi Együttes, Duna Művészegyüttes, ExperiDance Production, Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, Bartók Táncegyüttes, Bihari János Táncegyüttes, Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, Csepeli Öregtáncosok Együttese, Szilas Néptáncegyüttes, Vadrózsák Néptáncegyüttes, Vasas Művészegyüttes, Budapest Táncszínház, Magyar Torna Szövetség - A magyar ritmikusgimnasztika - válogatott csapata, ExperiDance Táncakadémia, Budai Akrobatikus Sport Egyesület, Baross Imre Artistaképző, AcroArtManiacs, Tündy’s Aerial Factory

(Forrás: Emerald PR)