Műkorcsolya: véget ért az idei Junior GP-sorozat

Az idei Junior Műkorcsolya és jégtánc Grand Prix-sorozat utolsó versenyét Észtországban rendezték meg, Tallinnban a lányoknál Tóth Ivett, a fiúknál Alexander Borovoj képviselte a magyar színeket.

Tóth Ivett két hete Minszkben a 15. helyen végzett a Junior GP-versenyen, megjavítva a kűrben és összesítésben szerzett eddigi legjobb pontszámát, most pedig az észt fővárosban igyekezett még jobb eredményt elérni. Sajnos a rövidprogramba több hiba is becsúszott, így a 35.93 ponttal csak a 17. helyről várta a folytatást. A kűrben azonban remekül futott a 14 éves magyar tehetség, ugrott tripla Flip - dupla Toe-loop, tripla Lutz - dupla Toe-loop, tripla Toe-loop - dupla Toe-loop - dupla Rittberger kombinációt, tripla Salchow-ot, Lutzot, Toe-loopot szólóban, valamint dupla Axelt. A kűr végén a forgáskombinációjára a legmagasabb 4-es szintet kapta, a többi forgását és a lépéssorát 2-es szintűre értékelték, igaz az egyik forgásban volt egy nagyobb hibája. A kűrben végül 90.72 pontot kapott a bíróktól, ezzel a 7. helyet szerezte meg a szabadprogramban, technikában a 3.(!) legmagasabb pontszámot érte el. Összesítésben 126.65 ponttal a 13. helyre jött fel a 30 fős mezőnyben. Az összesített, valamint a kűr pontszámával ismét túlszárnyalta eddigi legjobbját, egy hasonló jó szereplés a junior világbajnokságon értékes helyezést érhet március elején Szófiában.

A fiúknál a szintén 14 éves Alexander Borovoj élete első Junior GP-versenyén a rövidprogramban 40.17 ponttal a 18., a kűrben 72.20 ponttal a 19. helyet szerezte meg a 22 fős mezőnyben, és összesítésben 112.37 ponttal a 18. helyen zárt. A fiatal versenyzőnek elsősorban az ugrásokkal gyűlt meg a baja ezen a versenyen, a lépéssorai, a forgásai elég jól sikerültek, de kezdetnek nem rossz ez az eredmény, talán nem merészség kijelenteni, hogy lesz ez még jobb is.

A Junior GP-sorozatot a GP-döntő zárja majd le decemberben, magyar versenyző nem lesz érdekelt a Japánban, Fukuokában rendezett döntőben, amelyen szakáganként a legjobb 8 versenyző indulhat.

(Forrás: ISU)