Műkorcsolya: Párosban orosz, a férfiaknál japán arany az olimpián

A szocsi téli olimpián félidejéhez érkezett a műkorcsolyázók versenye, párosban és a férfiaknál zajlott le a verseny és hirdettek győztest.

A párosok versenyét az előzetesen is legnagyobb esélyesnek tartott orosz Tatiana Volosozhar, Maxim Trankov páros nyerte meg, a rövidprogramban és a kűrben is ők kapták a legmagasabb pontszámot, közel 20 ponttal előzték meg a második helyezettet. A németek Aliona Savchenko és Robin Szolkowy, akik szintén az aranyéremért érkeztek Szocsiba, a rövidprogram után a második helyen álltak, de a kűrben csak a negyedik helyet szerezték meg, így az orosz városból is csak a bronzérmet vihették haza, akárcsak négy éve Vancouverből. Az ezüstérmet a jól sikerült kűrnek köszönhetően kisebb meglepetésre az orosz Ksenia Stolbova, Fedor Klimov duó szerezte meg. 

A férfiaknál a japán Yuzuru Hanyu a rövidprogramjára több mint 100 pontot kapott és ezzel vezetett a versenyben. A kűrjében aztán kétszer is elesett, de sikerült megtartania az előnyét az őt üldözők előtt, így a 19 éves korcsolyázó lett az olimpiai bajnok. A kanadai Patrick Chan, aki az elmúlt három évben legyőzhetetlen volt a világbajnokságokon, a rövidben és a kűrben is csak a második legmagasabb pontszámot kapta Hanyu mögött, így az olimpiai ezüstérmet viheti haza Oroszországból. A bronzérmet a kazah Denis Ten nyakába akasztották, miután a harmadik legjobb kűrt futotta és ez a rövid utáni 9. helyről egészen a dobogóig repítette. A spanyol Javier Hernandez sajnálhatja ezt leginkább - de főleg azt, hogy több ugrását is elrontotta - hiszen így alig több mint egy ponttal lemaradt az olimpiai éremről. Az oroszok pedig valószínűleg azt sajnálják, hogy a kedvencük Evgenij Plushenko el sem tudott indulni a versenyben, még a rövidprogram bemelegítésénél megsérült, így visszalépett és a végleges visszavonulását is bejelentette.

A műkorcsolya verseny vasárnap a jégtánccal folytatódik.

Páros:
1. Tatiana Volosozhar, Maxim Trankov (Oroszország) 236.86
2. Ksenia Stolbova, Fedor Klimov (Oroszország) 218.68
3. Aliona Savchenko, Robin Szolkowy (Németország) 215.78
4. Qing Pang, Jian Tong (Kína) 209.88
5. Kirsten Moore-Towers, Dylan Moscovitch (Kanada) 202.10
6. Vera Bazarova, Yuri Larionov (Oroszország) 199.60

Férfiak:
1. Yuzuru Hanyu (Japán) 280.09
2. Patrick Chan (Kanada) 275.62
3. Denis Ten (Kazahsztán) 255.10
4. Javier Fernandez (Spanyolország) 253.92
5. Tatsuki Machida (Japán) 253.42
6. Daisuke Takahashi (Japán) 250.67

(Forrás: ISU)