Műkorcsolya EB: olasz és spanyol arany egyéniben

A zágrábi Műkorcsolya és Jégtánc Európa-bajnokság utolsó versenynapján a férfiak és a nők mutatták be a szabadprogramjukat. Sajnos idén egyik egyéni számban sem volt magyar induló. 

A nőknél az olasz Carolina Kostner ötödik alkalommal lett a kontinens legjobbja kevesebb mint egy ponttal megelőzve a két fiatal és nagyon tehetséges oroszt, Adelina Sotnikovát és Elizaveta Tuktamyshevát. Kostner a rövidprogramban és a kűrben is a második helyet szerezte meg, de a rövid után még vezető Sotnikova a kűrben csak a harmadik lett, így léphetett fel az olasz lány a dobogó tetejére. A negyedik helyen is olasz korcsolyázó, Valentina Marchei végzett, míg a "leggyengébb" orosz Nikol Gosviani a hatodik lett, az élen kialakult olasz-orosz hegemóniát csak az ötödik helyet megszerző svéd Viktoria Helgesson tudta megtörni.

A férfiaknál a spanyol Javier Fernandez hatalmas fölénnyel nyerte meg a versenyt a francia Florent Amodio és a cseh Michal Brezina előtt. A spanyol fiú világversenyen eddig még nem szerzett érmet, de az elmúlt években folyamatosan lépdelt előre a rangsorban és nagyszerű korcsolyázóvá nőtte ki magát. A kűrjében három négyfordulatos ugrást is bemutatott, ebből az egyiket kombinációban, több mint húsz ponttal előzte meg a szabadprogramban második cseh Brezinát. A rövidprogram után vezető Amodio a kűrben csak a harmadik lett, de így is megszerezte az ezüstérmet, ezzel az elmúlt három évben minden éremből szerzett egyet a kontinensviadalon.

Nők:
1. Carolina Kostner (Olaszország) 194.71
2. Adelina Sotnikova (Oroszország) 193.99
3. Elizaveta Tuktamysheva (Oroszország) 188.85
4. Valentina Marchei (Olaszország) 171.06
5. Viktoria Helgesson (Svédország) 155.72
6. Nikol Gosviani (Oroszország) 154.41

Férfiak:
1. Javier Fernandez (Spanyolország) 274.87
2. Florent Amodio (Franciaország) 250.53
3. Michal Brezina (Csehország) 243.52
4. Brian Joubert (Franciaország) 232.47
5. Maxim Kovtun (Oroszország) 226.57
6. Alexander Majorov (Svédország) 211.88