Műkorcsolya Eb: a legfiatalabb Európa tetején

A pénteki versenynapon a párosok rövidprogramjával és a női kűrrel folytatódott a Műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság Budapesten.

A párosok kora délután léptek jégre, a mezőnyben ott volt a két világklasszis páros is: az orosz Tatiana Volosozhar és Maxim Trankov, valamint a német Aliona Savchenko és Robin Szolkowy. Az oroszok egy tökéletes rövidet futottak, míg a németek kidobós ugrásában volt egy kis hiba, így a két duó között több mint hét pont a különbség az oroszok javára. A harmadik és negyedik helyen álló oroszok, valamint az ötödik olaszok között alig 2,5 pont a különbség - de több mint 5 ponttal vannak lemaradva a németek mögött -, így a bronzéremért igen kiélezett csata várható a vasárnapi szabadprogramban.

műkorcsolya

A nőknél a legjobb 24 korcsolyázó lépett jégre az esti programban és az utolsó csoportban igazán nagyszerű kűröket futottak a versenyzők. Az utolsó csoport első jégre lépője a rövidprogram után vezető Adelina Sotnikova volt, aki igazán magasra tette a lécet, több mint 200 ponttal zárta a versenyt. Carolina Kostner technikailag halványabb volt önmagánál, így végül majdnem 11 ponttal kevesebbel zárt, mint a fiatal 17,5 éves orosz lány. És a verseny legfiatalabb versenyzője még ezután következett: a 15,5 éves hihetetlenül hajlékony és laza orosz Julia Lipnitskaia nem csak a forgásaival bűvölte el a nézőket és a pontozókat, de az ugrásaiban sem volt hiba. Az élete első felnőtt világversenyén induló Julia Lipnitskaia több mint 7 ponttal megelőzte az addig vezető honfitársát, így megszerezte az Európa-bajnoki címet.

Nők, végeredmény:
1. Julia Lipnitskaia (Oroszország) 209.72 
2. Adelina Sotnikova (Oroszország) 202.36
3. Carolina Kostner (Olaszország) 191.39
4. Alena Leonova (Oroszország) 178.15
5. Mae Berenice Meite (Franciaország) 173.37
6. Valentina Marchei (Olaszország) 165.25

Páros, állás a rövidprogram után:
1. Tatiana Volosozhar, Maxim Trankov (Oroszország) 83.98
2. Aliona Savchenko, Robin Szolkowy (Németország) 76.76
3. Vera Bazarova, Yuri Larionov (Oroszország) 71.70
4. Ksenia Stolbova, Fedor Klimov (Oroszország) 70.90
5. Stefania Berton, Ondrej Hotarek (Olaszország) 69.22
6. Vanessa James, Morgan Cipres (Franciaország) 63.23

(Fotó: www.efsc2014.com)