Műkorcsolya Eb: 21. hely jégtáncban

A nők rövidprogramjával szerda délelőtt megkezdődött a Műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság Budapesten a SYMA-csarnokban. Az első versenynap estéjén a megnyitó után a jégtáncosok is jégre léptek a rövidtáncban.

A nőknél 37 versenyző lépett jégre, sajnos magyar induló nem volt. Az orosz hölgyek uralják a versenyt a rövidprogram után, hiszen az első helyen Adelina Sotnikova áll 76 századdal megelőzve a mezőny legfiatalabb jégre lépőjét Julia Lipnitskaiát, míg a harmadik orosz versenyző Alena Leonova a 4. helyről várja a folytatást. Az oroszok közé az olasz Carolina Kostner tudott beférkőzni, az európa-bajnoki címvédő kevesebb mint két pont hátránnyal áll a 3. helyen. Elég valószínű - a pontszámok alapján -, hogy az érmekért csak ez a négy hölgy lesz harcban a péntek esti kűrben.

Jégtáncban a magyar páros Turóczi Dóra és Major Balázs lépett először jégre, egy nagyszerű rövidtáncot futottak, de sajnos a kapott 46.80 pont végül nem lett elég a legjobb 20-ba kerüléshez 1.95 ponttal maradtak le a 20. helyről, így a 21. helyen zárták életük első felnőtt kontinensviadalát.

A csütörtök esti kűrt az olasz Anna Cappellini, Luca Lanotte kettős várja az élről, mindössze négy századdal előzik meg az orosz Elena Ilinykh, Nikita Katsalapov duót. Az már biztos, hogy ez a két kettős dönti el az aranyérem sorsát, hiszen 8 ponttal vezetnek a többiek előtt. A harmadik helyen némi meglepetésre a brit Penny Coomes, Nicholas Buckland kettős áll megelőzve két orosz párost. A 3. és  7. helyezettek között alig két pont a különbség, így a bronzéremért nagyon nagy csata várható.

Jégtánc, állás a rövidtánc után:
1. Anna Cappellini, Luca Lanotte (Olaszország) 69.58
2. Elena Ilinykh, Nikita Katsalapov (Oroszország) 69.54
3. Penny Coomes, Nicholas Buckland (Nagy-Britannia) 61.76
4. Victoria Sinitsina, Ruslan Zhiganshin (Oroszország) 60.63
5. Ekaterina Riazanova, Ilia Tkachenko (Oroszország) 60.35
6. Julia Zlobina, Alexei Sitnikov (Azerbajdzsán) 59.82
...
21. Túróczi Dóra, Major Balázs (Magyarország) 46.80

Nők, állás a rövidprogram után:
1. Adelina Sotnikova (Oroszország) 70.73
2. Julia Lipnitskaia (Oroszország) 69.97
3. Carolina Kostner (Olaszország) 68.97
4. Alena Leonova (Oroszország) 64.09
5. Mae Berenice Meite (Franciaország) 58.64
6. Valentina Marchei (Olaszország) 57.38