Még egy hét a bajnoki hétvégéig

Idén is három nap alatt rendezi meg a Magyar TáncSport Szakszövetség a magyar bajnokságokat. Az első versenynap a múlt héten, február 1-jén volt, ezen a hétvégén pihenőt kaptak a táncosok, jövő héten azonban szombat és vasárnap is felcsendül a zene a magyar bajnokság idei helyszínén a Pestszentimrei Sportkastélyban.

Az első napra több mint száz nevezés érkezett a különböző kategóriákban és ezt közelíti a második és a harmadik nap száma is, jelenleg február 15-ére 80, február 16-ára 72 nevezés található a rendszerben. A nevezési határidő hétfő éjfél, így még van három nap regisztrálni a párosokat.
Egyelőre a legtöbb nevezés (29) a Felnőtt Latin Magyar Bajnokságra érkezett, ettől csak kettővel marad el a Felnőtt Standard mezőny (27). A legkellemesebb meglepetés, hogy az Ifjúsági Latinra 20, az Ifjúsági Standard versenyre 16 páros regisztrált eddig. Az elmúlt években talán az ifi mezőny volt a legkarcsúbb, de az már biztos, hogy idén legalább háromszor kell táncolnia a legjobbaknak mindkét táncnemben.

És akkor ejtsünk néhány szót a nevezettekről - esélylatolgatás majd a nevezés lezárása után -, elsősorban a felnőttekről: aki böngészgette már a latinos listát talán meglepődött, hogy az ötszörös magyar bajnok Andrea Silvestri és Váradi Martina is szerepel rajta. És ez nem elírás. Az utóbbi hetekben már lehetett hallani róla, hogy másfél évvel azután, hogy a WDC amatőr versenyeit választották visszatérnek a hazai parkettre. Ami biztos, jó lesz őket újra látni a mezőnyben. A tavalyi latin döntősök közül egyébként mindhárom dobogós - a Nagymihály, Szalai, a Zilahi, Mikes és a Süttő, Tombácz - páros is indul és ott lesz a tavalyi 5. Lehoczky, Czina kettős is. És egy igen erős új páros is lesz a parketten: a világranglistán a legjobb 50-ben jegyzett, korábban román színekben versenyző Cseke Zsolt és Anzhela Kuryshova személyében. A standard dobogósok - a László, Páli, a Szepesi, Farkas és a Hegyes, Kis duó - is ismét parkettre lépnek, a tavalyi döntősök közül a mezőnyből csak a Zsom, Vozár páros fog hiányozni, vagyis ők sem, hiszen ők már a profi Standard bajnoki címért táncolnak idén.

És ha már a profik: a Profi Magyar Bajnokságokat is felvették idén a programba, habár ők nincsenek túl sokan még, de megérdemlik, hogy méltó környezetben küzdjenek meg a bajnoki címekért. Hiszen valamennyien hosszú éveket, évtizedeket töltöttek már a parketten és tiszteletre méltó, hogy a tánctanítás, a civil életük mellett továbbra is magas szinten űzik a sportágat.

És akkor itt említsük meg a Seniorokat is, akik szintén elismerést érdemelnek. Szerencsére egyre többen vannak és bízunk benne, hogy a létszám itt is növekedni fog. Rájuk is szüksége van a sportágnak, egy Szenes Iván dalcímmel élve ők a bizonyítékai, hogy Nem csak a húszéveseké a világ... És az az érett elegancia amivel végigsuhannak a parketten, nos az igazán egyedi élményt nyújt.

De ejtsünk szót a jövő reménységeiről is. Amikor kiderült, hogy az idén külön lesz Junior I. és Junior II. magyar bajnokság többen hangot adtak annak a félelmüknek, hogy a nem túl nagy létszámú junior mezőny széttagolásával nem lesz igazi verseny. Nos szerencsére úgy tűnik, hogy a Junior II. korosztályban hasonló létszámok lesznek, mint az elmúlt években és a szétválasztással a kisebbek is nyertek, hiszen egy bajnoki érem elég motivációt jelenthet a következő évekre.

A Gyermek bajnokság megrendezése is jó döntés volt a szövetségtől. Látva az első napon az apróságokat a parketten és mellette is lázasan készülődni, szükség van arra, hogy egy napon legyenek parketten a legjobb hazai táncosokkal, hogy érezzék azt, ők is fontosak, hiszen néhány év múlva valószínűleg majd ők képviselhetik Magyarországot a világversenyeken.

Biztosan vannak azért, akik elolvasva ezeket a sorokat fanyalognak, hogy egy magyar bajnokságon csak ilyen kis létszámú mezőny van, régen többen voltak és még írhatnánk az elhangzó mindenféle kritikákat. De. Be kell látni, hogy kis ország vagyunk és a gazdasági, anyagi helyzet sem rózsás, becsüljük meg ezeket a táncosokat kicsiket és nagyokat egyaránt! Ők jelentik a jövőt, őket lehet példaként állítani a kezdő táncosok, az alacsonyabb osztályban versenyzők elé.

Legyünk büszkék minden táncosra és teremtsünk jó hangulatot a Pestszentimrei Sportkastélyban a jövő hét végén, hívjuk el az ismerőseinket a versenyre, mutassuk meg ezt a csodálatos sportágat minél több embernek!

Minden nagy dolog egy apró lépéssel kezdődik, legyen ez a bajnokság az első lépés...