Hajdú Kupa 2013

2013. április 13-án rendezték meg a Hajdú Kupa táncversenyt Hajdúböszörményben. A klubközi versenyek után az esti programban a felnőtt és ifjúsági párosok tíztánc ranglistán a gyerek és junior I. korosztály kettősei latin és standard országos bajnokságon mérték össze tudásukat a Bocskai István Általános Iskola elegánsan feldíszített sportcsarnokában.

A ranglistaversenyen 14 páros lépett parkettre, a gyerekek országos bajnokságán 3, míg a junioroknál 7. Az ünnepélyes megnyitó és egy Valceres formációs bemutató után a tíztánc ranglista versenyzői a standard táncokkal kezdték meg az esti versenyt.

A gyerekek és juniorok a kevés induló miatt először előtáncot táncoltak, míg a tíztáncosoknál a 14 pár közül 9 jutott be a középdöntőbe. A versenykörök között a Valcer táncosai - kicsik és nagyok - gondoskodtak a jó hangulatról.

Végig nagyszerű hangulat volt a sportcsarnokban, a párosok rengeteg biztatást kaptak a nézőktől, akik immár 11. alkalommal láthatták az ország legjobb táncosait a parketten. A szervezők ígéretet tettek arra, hogy ha az anyagi hátteret tudják biztosítani, akkor jövőre is lesz Hajdú Kupa, hiszen ez a remek közönség megérdemli, hogy a legjobbak látogassanak el hozzájuk Hajdúböszörménybe. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy remekül állították össze a forgatókönyvet a rendezők, nem volt szünet, ha éppen nem a versenyzők voltak a parketten, akkor látványos bemutatók szórakoztatták a szép számú közönséget.

tíztánc, ranglista, dobogó

A tíztánc ranglista dobogójára a tíztánc magyar bajnokság érmesei állhattak fel, a magyar bajnok Hegyes Bertalan, Kis Violetta duó itt is a legjobbnak bizonyult. A dobogó másik két fokán helycsere történt a magyar bajnoksághoz képest: az ezüstérem a hajdúk fővárosában a Süttő Roland, Tombácz Anikó kettősé lett, míg Budai Attila és Barna Lilla a bronzérmet vihette haza. 

Hegyes Bertalan elmondta, hogy már elkezdték a felkészülést a Tíztánc Európa-bajnokságra, amelyet június 8-án rendeznek meg Szombathelyen. Habár László Csaba és Mikes Anna 2009-es bronzérmes eredményét biztosan nem tudják megismételni - akkor is Szombathelyen táncoltak Európa legjobbjai - mindenképpen azon lesznek, hogy a hazai közönség előtt minél jobban szerepeljenek. Tavaly egyébként az Európa-bajnokságon egy 24., míg a világbajnokságon egy 19. hellyel mutatkoztak be a felnőttek között tíztánc világversenyen.

Az ezüstérmes Süttő Rolandék a múlt héten a Latin Európa-bajnokságon szerepeltek Oroszországban, előtte Görögországban jártak versenyen, és a következő hétvégéket is versenyzéssel töltik. Elmondták, hogy a kontinensviadalon nagyon jól érezték magukat, latinban ez volt az első világversenyük és remélik, hogy lesz még alkalmuk képviselni Magyarországot latin táncokban.

A junioroknál a standard és a latin versenyben is a Mészáros Bence Levente, Balanescu Liliána párost látták a legjobbnak a pontozók, míg a gyerekeknél latinban Józsa Márk és Szép Hanna, standardban pedig a Szabó Robin László, Czakó Rebeka kettős emelhette magasba a győztesnek járó kupát. A gyerekek és a juniorok is nagy tapsot kaptak a verseny során, és talán az itt látott aranyos apróságok és helyes fiatalok közül kerülnek majd ki a jövő nagy bajnokai, akiknek nagy világversenyen is lehet majd szurkolni néhány év múlva. 

Felnőtt-Ifjúsági Tíztánc ranglista (14 induló):
1. Hegyes Bertalan, Kis Violetta
2. Süttő Roland, Tombácz Anikó
3. Budai Attila, Barna Lilla
4. Kósa András, Prozlik Anna
5. Filotás Márk, Barkóczi Zsófia
6. Balázs Zsombor, Youssef Adelina

Junior I. Latin Országos bajnokság (7):
1. Mészáros Bence Levente, Balanescu Liliána
2. Szabó Ádám, Kovács Eszter
3. Rischák Balázs, Dajka Csenge
4. Szalai Dénes Ferenc, Balla Petra
5. Gáll Bence Gyula, Tóth Anna
6. Biri Gábor György, Nagy Fruzsina
7. Palázsy Miklós, Tatár Bianka

Junior I. Standard Országos bajnokság (5):
1. Mészáros Bence Levente, Balanescu Liliána
2. Rischák Balázs, Dajka Csenge
3. Szalai Dénes Ferenc, Balla Petra
4. Biri Gábor György, Nagy Fruzsina
5. Palázsy Miklós, Tatár Bianka

Gyerek Latin Országos bajnokság (3):
1. Józsa Márk, Szép Hanna
2. Szabó Robin László, Czakó Rebeka
3. Kovács-Kalic Károly Péter, Farkas Liliána

Gyerek Standard Országos bajnokság (3):
1. Szabó Robin László, Czakó Rebeka
2. Józsa Márk, Szép Hanna
3. Kovács-Kalic Károly Péter, Farkas Liliána