A tánc világnapján

Április 29-e a tánc világnapja, amelyet 1982 óta ünnepelnek az egész világon Jean-Georges Noverre francia táncos, balettművész születésnapján. Alig három évtizede van hivatalos ünnepnapja a táncnak, pedig a tánc egyidős az emberiséggel.

Az évezredek során sokféle tánc "született", az ősember egyszerű táncától mára eljutott a világunk oda, hogy több tucat stílus és több száz különféle tánc létezik. Ami közös valamennyiben: a ritmus. Minden táncnak van ritmusa, van amelyik lassabb, van amelyik gyorsabb, van amelyik lüktet, van amelyik andalít. De mindegyik felszabadít. A tánc szabaddá teszi a lelket és a testet is. 

Táncolni bármikor, bárhol lehet. Semmi nem kell hozzá, néha még hallható zene sem. Magunkban dúdolunk egy dallamot, vagy csak halljuk a szívünk dobbanását és a testünk megmozdul. Táncolhatunk egyedül, párban, csoportosan, éjjel és nappal, esőben és napsütésben, jókedvünkben és bánatunkban. Táncolhat az egészen kicsi gyerek és táncolhat az idős. Táncolhat a férfi és a nő. Egy biztos: a tánc örömforrás. És hidat képez a lelkek és a testek között. És őszintén, kendőzetlenül megmutat mindent. A tánc nyelve különleges, csak az értheti meg igazán, aki képes kitárni a szívét és feltétel nélkül átadni magát a ritmusnak.


"Amikor táncolsz, nem az a célod, hogy egy bizonyos pontra megérkezz a táncparketten, hanem hogy minden lépést élvezz, míg odaérsz." (Wayne Dyer)

"Amit már eltáncoltál, azt senki se veheti el tőled." (Gabriel García Márquez)

"A tánc a karok és lábak költészete, a kecses és iszonyatos anyag, maga a mozdulat lehel bele lelket." (Charles Baudelaire)

"A tánc a legmagasztosabb, a legmegindítóbb és a legszebb a művészetek között, mert nem puszta lefordítása és absztraktálása az életnek, hanem az élet maga." (Martha Graham)