6. hely az Ifjúsági Standard világbajnokságon

2018. szeptember 22-én Kisteleken a XV. Kistelek Open nemzetközi táncverseny keretében rendezték meg az Ifjúsági Standard világbajnokságot, amelyre 67 páros nevezett előzetesen. Magyarországot a szám idei magyar bajnoka, Szalai Dénes Ferenc és Balla Petra, valamint a magyar bajnoki bronzérmes Nagy Márk és Unger Fanni képviselte.

A hazai szurkolók már kora délután remek hangulatot csináltak és az idő előrehaladtával ez egyre fokozódott. Az egyenpólós zászlókkal, csattogó szurkolói kezekkel, dudákkal felszerelkezett a szülők által szevezett tábor mindent megtett azért, hogy a magyar párosokat biztassa és a "munkájuknak" meg is lett az eredménye késő estére. De haladjunk szépen sorjában:

Az Ifjúsági Standard világbajnokság 66 fős mezőnyében kora délután a Szalai, Balla páros az előselejtezőből egyenes ágon bejutott a legjobb 48 közé, míg a Nagy, Unger kettős a redance során biztosította helyét a következő körre.

Még a délután folyamán a Szalai, Balla duó a selejtezőből bejutott az elődöntőbe a legjobb 24 közé, Nagy Márk és Unger Fanni a legjobb 48 között búcsúzott, a 40-41. helyen végeztek holtversenyben egy kazah párossal. A Nagy, Unger kettős teljesítménye azért dícséretet érdemel, hiszen még csak kilenc hónapja táncolnak együtt és nem olyan régen derült ki az is, hogy indulhatnak a kisteleki világbajnokságon.

kistelek ifjúsági standard világbajnokság

Az ünnepélyes megnyitón Szalai Dénes és az amerikai Elisabeth Shlimovich mondta el a sportolói esküt, míg a pontozóbírókét Szűcs Simon.

Az esti programban megrendezett 25 fős elődöntőből a Szalai, Balla páros bejutott a középdöntőbe, majd a legjobb 12 közül betáncolták magukat a legjobb hat közé is. A döntőbe a két orosz, egy-egy moldáv, román és észt duó jutott be a magyar kettősön kívül. A világbajnoki címet a román Sebastian Alin Zicoane Heler és Anca Copos szerezte meg a moldáv Vladislav Untu és Polina Baryshnikova, valamint az orosz Dmitry Chelpanov és Yana Masharova előtt. Szalai Dénes Ferenc és Balla Petra a döntőben a hatodik helyet szerezte meg. Egyébként az elődöntőben és a középdöntőben is a hatodik legmagasabb pontszámot kapták.

Amikor kiderült, hogy Dénes és Petra bejutott a döntőbe, hatalmas üdvrivalgásban tört ki a szurkolótáboruk, mondhatni zengett tőlük a csarnok. Petra alig akarta elhinni, hogy sikerült valóra váltani az álmukat, amiért egész évben dolgoztak, még néhány örömkönny is legördült az arcán. A döntőben láthatóan felszabadultan, jókedvűen táncoltak - vastaps kíséretében -, majd az eredményhirdetés után hosszú percekig boldogan fogadták a család, a barátok és az ismerősök gratulációit. 

A világbajnokságon Szűcs Simon pontozott.

kistelek ifjúsági standard világbajnokság

Ifjúsági Standard világbajnokság (66 induló):
1. Sebastian Alin Zicoane Heler, Anca Copos (Románia)
2. Vladislav Untu, Polina Baryshnikova (Moldávia)
3. Dmitry Chelpanov, Yana Masharova (Oroszország)
4. Ivan Reshetnikov, Elizaveta Kharinova (Oroszország)
5. Ilia Rotar, Silvia Susanne Barjabin (Észtország)
6. Szalai Dénes Ferenc, Balla Petra (Magyarország)
...
40-41. Nagy Márk, Unger Fanni (Magyarország)