X. IKF - Kiss Anikó bemutatkozása

2013-ban indult az Ifjú Koreográfusok Fóruma elnevezésű tehetségkutató program, amelynek elsődleges célja a koreográfusi utánpótlás lehetőségeinek javítása. Az IKF nyílt pályázatán fiatal koreográfusok kapnak lehetőséget az alkotásra: a nyertesek egy hétig dolgozhatnak a Közép-Európa Táncszínház táncosaival, a hét végén pedig nyilvános bemutatót, demonstrációt tartanak színházi körülmények között. Ez alkalommal Kiss Anikó munkáját mutatják be a KET táncművészei.

Az előadás kiindulópontja Milorad Pavić Kazár szótár című regénye, amely a kazár nép történetét vizsgálja három különböző aspektusból keresztény, iszlám és héber források felhasználásával. A történet szereplői egyúttal kulcsfigurái is a kazár kérdés megvitatásának, ami valójában csupán apropóként szolgál arra, hogy észrevegyük, a három vallás képviselői mennyire másként értelmezik, magyarázzák ugyanazt a múltbeli történést. Kinek van igaza, egyáltalán mi az igazság? Az előadás - a regényhez hasonlóan - arra kívánja ösztönözni a nézőt, hogy keresse meg a saját, egyéni olvasatát, válassza ki a saját verzióját, használja a fantáziáját, és mindenekelőtt szabadon asszociáljon. A regényből kiragadott, montázsszerűen összeszerkesztett jelenetekben/etűdökben a táncosok egyéni gondolkodása, mozgásvilága is fontos szerepet kap.

Kiss Anikó 2014-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező-fizikai színházi koreográfus szakán. Szabadúszó előadóművészként és koreográfusként olyan társulatokkal és független alkotókkal dolgozik együtt, mint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, Urbán András, Táborosi Margaréta, Bitef Színház, Widder Kristóf, Nagy József, YumikoYoshioka,TenpenChii Art Labor, Zentai Magyar Kamaraszínház és Nagyvárad Táncegyüttes.

Előadók: Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Jakab Zsanett, Wéninger Dalma, Ivanov Gábor, Kovács Péter, Mádi László, Szabó András
Fény: Fogarasi Zoltán
Dramaturg: Cseh Dávid Sándor
Zeneszerző: Irena Popović
Konzultáns: Kun Attila
Koreográfia: Kiss Anikó

Az előadás időpontja: 2016. január 16. 19 óra

Az előadás helyszíne: Bethlen Téri Színház - Budapest, VII. kerület, Bethlen G. tér 3.

(Forrás: Bethlen Téri Színház; fotó: Éder Vera)