Táncsport MB: egy címvédés és négy új bajnok

2013. január 26-án rendezték meg a Budapesten a Táncsport Magyar Bajnokság első versenynapját, amelyen öt kategóriában avattak bajnokot. Dálután két órakor kezdődött a program az elődöntőkkel és már ekkor szép számú közönség gyűlt össze a Folyondár utcai Sportcsarnok lelátóján. Az egyes kategóriák indulói létszámát tekintve lehetett némi hiányérzete az embernek, de a színvonal szerencsére kárpótlást nyújtott ezért. 

A nézők között számos nagyszerű táncos foglalt helyet, többek között világbajnokunk Törökgyörgy Melinda és Andrej Skufca, vagy éppen a már profiként versenyző Tóth Orsolya és párja, Benedetto Capraro. Utóbbi kettőstől bemutatót is láthatott a közönség a versenykörök között.

Azt már a verseny kezdetén lehetett tudni, hogy az öt versenyszámból legfeljebb egyben lehet címvédés, hiszen a többi kategóriában a tavalyi bajnokok nem indultak, vagy már nem indulhattak.

A felnőttek tíztánc versenye volt az a kategória, ahol a tavalyi bajnok is ott táncolt a mezőnyben. Hegyes Bertalan és Kis Violetta egy évvel ezelőtt ugyanazon a napon a felnőttek és az ifik között is megszerezte a tíztánc bajnoki címet, idén azonban már csak a felnőttek között indulhattak, "kinőtték" az ifi korosztályt. A páros az idén is a legjobbnak bizonyult ebben a műfajban a tucatnyi induló közül, a döntőben a standard táncokban a legjobbnak látták őket a pontozók, míg a latin táncokban a második helyet érdemelték ki. Mögöttük az ezüstérmet Budai Attila és Barna Lilla szerezte meg, akik összesítésben egy helyezési számmal előzték meg a Süttő Roland, Tombácz Anikó párost. Utóbbi duó egyébként a döntőben a latin táncokban a legjobb volt a bírók szerint.

tíztánc magyar bajnokság 2013

Az ifjúsági tíztáncosoknál hét páros lépett parkettre a bajnoki címért, közülük négyen tavaly még a juniorok között versenyeztek. Ezen az estén a tavalyi ezüstérmes Horváth Kende Soma és Karcagi Laura bizonyult a legjobbnak ebben a versenyszámban, a második helyet Balga Kristóf és Palásti Sára Anna szerezte meg, míg a bronzérem a Király Márk, Kaldenecker Enikő pároshoz került. 

ifjúsági tíztánc magyar bajnokság

A 21 éven aluliak latin versenyében többnyire 16-18 éves ifjúsági korú táncosokat láthatott a közönség és az aranyérem is az egyik fiatal pároshoz került. Hidi Balázs és Szőke Zsuzsanna tavaly már ezüstérmet szerzett ebben a versenyszámban, idén pedig 13 induló közül ők lettek a bajnokok, és még nincsenek 17 évesek sem. Az ezüstérmet a Hetei Máté, Bita Alexa kettős nyakába akasztották, míg a dobogó harmadik fokára az ifjúsági tíztáncban győztes Horváth Kende Soma, Karcagi Laura duó állhatott fel.

u21 latin magyar bajnokság

A 21 éven aluliak standard versenyében a nevezett nyolc páros helyett csak négy indult el, közülük Hegyes Bertalan és Kis Violetta került ki győztesen. A második helyre az első éves ifi Balga Kristóf és Palásti Sára Anna duót pontozták a bírók, míg a bronzérem a Paszternák Christopher, Magnucz Dóra kettősé lett. A verseny döntőjében egy ütközés után Palásti Sára Anna kisebb ápolásra szorult, de szerencsére tudta folytatni ezt a versenyt, valamint az időben néhány perccel ezután kezdődő ifi tíztánc latin döntőjében is tudott táncolni. 

u21 standard magyar bajnokság

A junioroknál tucatnyi páros indult a latin bajnoki címért, voltak köztük egészen kicsik is, akik tavaly még a gyerek kategóriában versenyeztek és voltak rutinos táncosok is. A bajnoki címet Pellei Mihály szerezte meg Tereza Sedlakovával az oldalán. A páros mindössze két hónapja táncol együtt, de már így is meggyőzték a pontozókat arról, hogy ők a legjobbak ebben a korosztályban itthon. Az ezüstérmet Rónyai Zoltán és Farkas Boglárka, míg a bronzérmet Beinschródt Tibor Márk és Dávid Adrienn szerezte meg.

junior latin magyar bajnokság

Bajnoki gyors nyilatkozatok:

Hegyes Bertalan: Az idén már csak a felnőtt versenyre kellett koncentrálnunk, próbáltuk kihozni magunkból a legjobbat. Megnyertük a bajnokságot, így mi képviselhetjük majd a szombathelyi Tíztánc Európa-bajnokságon Magyarországot, természetesen nagyon örülünk. Az U21 Standard bajnoki cím még hiányzott és azt is megszereztük. Három hét múlva a felnőttek között a standard és a latin magyar bajnokságon is ott leszünk.

Hidi Balázs, Szőke Zsuzsanna: Nagyon örülünk, hogy mi nyertünk ma, a következő célunk az ifjúsági latin magyar bajnoki cím megszerzése három hét múlva. Addig sok munka vár még ránk, dolgozunk tovább.

Karcagi Laura: Nagyon boldog vagyok, hogy az ifik között mi lettünk a bajnokok, nekem ez az első magyar bajnoki címem. Három hét múlva az ifi latin és standard magyar bajnokságon is indulunk, reméljük az is jól sikerül.

Pellei Mihály: Négy éve vártam azt, hogy magyar bajnok legyek, és ez ma sikerült! Nagyon-nagyon örülök neki! Rövid ideje táncolunk együtt a párommal, ez volt az első versenyünk, most megyünk majd Olaszországba egy meghívásos versenyre, aztán két hét múlva következik a junior világbajnokság.

 

Felnőtt Tíztánc Magyar Bajnokság (12):
1. Hegyes Bertalan János, Kis Violetta
2. Budai Attila, Barna Lilla
3. Süttő Roland, Tombácz Anikó
4. Püspöki Dávid, Markó Ágnes
5. Filotás Márk, Barkóczi Zsófia
6. Balázs Zsombor, Youssef Adelina Stephanie

Ifjúsági Tíztánc Magyar Bajnokság (7):
1. Horváth Kende Soma, Karcagi Laura
2. Balga Kristóf, Palásti Sára Anna
3. Király Márk, Kaldenecker Enikő
4. Katona András, Kovács Klára Nikoletta
5. Petar Marjanovic, Kuti Kamilla
6. Tisza Dániel, Haddad Sabrina
7. Szabó Noel Marcell, Szabó Patrícia Gréta

Junior Latin Magyar Bajnokság (12):
1. Pellei Mihály, Sedlakova Tereza
2. Rónyai Zoltán, Farkas Boglárka
3. Beinschródt Tibor Márk, Dávid Adrienn
4. Kulják Krisztián, Bálint Nikoletta
5. Fedics Richárd, Lengyel Helga
6. Nagy Márk, Vörös Liza

U21 Latin Magyar Bajnokság (13):
1. Hidi Balázs, Szőke Zsuzsanna
2. Hetei Máté Ádám, Bita Alexa Diana
3. Horváth Kende Soma, Karcagi Laura
4. Király Márk, Kaldenecker Enikő
5. Bóka Dániel, Szalai Nikolett
6. Katona András, Kovács Klára Nikoletta

U21 Standard Magyar Bajnokság (4):
1. Hegyes Bertalan János, Kis Violetta
2. Balga Kristóf, Palásti Sára Anna
3. Paszternák Christopher, Magnucz Dóra
4. Petar Marjanovic, Kuti Kamilla