Táncpartnert keresnek combi tánchoz

A Magyar TáncSport Szakszövetség elnökségének szabadidősportért és fogyatékosok sportjáért felelős tagjának felhívása:

"Kerekesszékes táncosok mellé keresünk olyan táncpartnereket (felnőtt urakat és hölgyeket egyaránt), akik kedvet és elhivatottságot éreznek combi táncsport versenyeken való részvételhez. A combi táncban egy kerekesszéket használó és egy álló partner táncol egy párban."

További információkért Jegonyán Okszánát kell keresni e-mailben az atidance@gmail.com címen, telefonon a +36 30/846-8518 számon.

A kerekesszékes táncról
Tánc és kerekes szék... Ez a két szó a laikus embernek gyakran egymást kizáró fogalomként jelenik meg, hiszen a köztudatban a tánc összekapcsolódik a parketten suhanó párok, vagy a diszkóban ritmusra mozgó emberek látványával. De aki megismeri a kerekesszékes táncot, az felemelő élménnyel gazdagodik. Mosolygó, vidám, vagy elgondolkodó arcokkal találkozik. Színes, gyönyörű ruhákban, a táncparketten forró, vagy andalító ritmusokra hangtalanul suhanó táncosokat lát. A látvány a néző számára nem szomorú, nem szánalomkeltő, hanem kezdetben egyfajta rácsodálkozás, majd ezt felváltja a csodálkozással kevert önfeledt boldogság, öröm érzése.

A kerekesszékes tánc rekreációs és rehabilitációs célokkal indult Svédországból 1968-ban. Els-Britt Larsson volt az egyik úttörője ennek a lenyűgöző sportágnak. Az első versenyt Svédországban rendezték 1975-ben, majd 1977-től a nemzetközi versenyek követték. 1984-ben a kerekesszékes táncosok megrendezték Münchenben (Németország) az első Rock'n Roll Európa-bajnokságot. 1985-ben Hollandiában rendezték az első hivatalos standard és latin Európa-bajnokságot. 1998-ban Japánban rendezték az első világbajnokságot. A kerekesszékes táncsport irányítója a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC).

Formái:
- Combi tánc: a kerekesszéket használó táncol egy álló partnerrel
- Duó tánc: két kerekesszéket használó táncol együtt
- Csoportos tánc: csak kerekesszéket használók, vagy álló partnerekkel együtt (kis csoport, nagy csoport, kis formáció, nagy formáció)
- Szóló: a kerekesszék használója táncol egyedül

Táncstílusok:
- Standard táncok
- Latin táncok
- Rock&roll család
- Show táncok

(Forrás: MTáSZ)