Tánc és cirkusz élőzenével a felhők között

2019. február 24-én és március 10-én látható Budapesten a Juhász Kata Társulat Felhőcirkusz unplugged című előadása, amellyel Juhász Kata koreográfus a gyerekekhez és természetesen szüleikhez kíván szólni. A Weöres Sándor verseinek képi motívumai és ritmusai által ihletett előadásában, a Felhőcirkuszban a tánc mellett a cirkuszi elemek és az élőzene is kiemelt szerepet kapnak. 

A nyári égbolt felhőit bámuló Katókához képzeletbeli barátok érkeznek. A felhők között vándorló cirkusz maroknyi társulatának akrobatái és zenészei Katókával kiegészülve vágnak új kalandokba. Weöres Sándor ismert gyerekversei, mint a Déli Felhők, a Vásár, a Ha a világ rigó lenne, a Csiribiri, A tündér, A birka-iskola vagy a Sehallselát Dömötör, nem hangzanak el az előadásban, hanem a darab képeit, dramaturgiáját ihlették. Az unplugged változat különlegessége, az előadás a nézőkhöz egészen közel, természetes fénynél, hangosítás nélkül játszódik, egy egyszerű táncstúdióban, hatása ettől sokkal intimebb, emberközelibb.

felhőcirkusz

"Meggyőződésem, hogy a Felhőcirkuszhoz hasonló produkciók segítenek a legfiatalabbak és szüleik figyelmét felkelteni az innovatív színpadi felfogás irányába. Nem gügyögnek, nem leereszkednek, hanem felemelnek és magukhoz húznak. Megbecsülendő a darab ambíciója és az alkotóit jellemző affinitás, ahogyan a legfiatalabbakhoz szólnak, bánnak velük. Hasonló produkcióból kevésről van tudomásom, pedig nagy szükség volna rájuk: érzékennyé és befogadóvá tehetik kis nézőiket, azt az eszköztárat használva rokonszenvesen, amelyből napjaink kortárs színházi világa (is) épül" – írta a darab alkotóinak Halász Tamás kritikus, miután lányával megtekintette az előadást.

Az előadás élő zenéjét klarinéton Iszlai Renáta, ütősökön Mózes Zoltán, csellón Kertész Endre játssza. A Tűzmadarak artistája Zoletnik Sophie, a fiatal színész-artista Valkó Bence és a tehetséges, fiatal táncművész, Daragó Dorina tánccal, cirkusszal a zenészekkel együtt mesél nemcsak a gyerekeknek, hanem az egész családnak. Az előadás után szülői felügyelettel, saját felelősségre az eszközöket ki is lehet próbálni.

A varázslatos felhők közötti utazás legközelebb február 24-én az INspirál Cirkuszközpontban, majd március 10-én a Jurányi Ház Grabó stúdiójában lesz látható.

Speciális támogatói jegy vásárlásával a nézők a budai fekvőbeteg gyermekek ellátását, a Szent János Kórházban működő Budai Gyermekkórházat támogathatják. A tavalyi előadásokon összegyűlt összegből vásárolt öntapadós elektródákat napi szinten használják izom erősítésre és fájdalom csillapításra a halmozottan sérült gyermekek komplex rehabilitációjában.

Az előadás trailere ide kattintva látható.

Alkotók, előadók:
Daragó Dorina - tánc,
Zoletnik Sophie - tánc, akrobatika,
Valkó Bence – tánc, akrobatika,
Kertész Endre - cselló
Tijana Stanković- hegedű
Mózes Zoltán – ütősök

Zenei vezető: Kertész Endre
Dramaturgia: Budaházi Attila
Koreográfia: Juhász Kata

Az előadás időpontja:
- 2019. február 24. 11 óra - Inspirál Cirkuszközpont
- 2019. március 10. 11 óra - Jurányi Ház Grabó 200 stúdió
- 2019. április 7. 11 óra - Jurányi Ház Grabó 200 stúdió

Belépőjegy 1.800 Ft-tól kapható a februári előadásra ide kattintva, a márciusi és áprilisi előadásra ide kattintva.

(Forrás: Magócsi Anikó)