Színházi táncos képzés indul a Táncművészeti Egyetemen

Új, színházi táncművész képzést indít szeptembertől a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE), melyre 2017. május 15-ig várják a 14-16 éves jelentkezőket. A profi színházi táncművészek oktatása az intézmény korábban akkreditált képzésén alapul és az ExperiDance Társulattal szoros együttműködésben valósul meg. Román Sándor, a tánctársulat alapítója a speciális szaktudás iránti igény megnövekedése miatt kezdeményezte a szakirány elindítását és részt vett annak előkészítésében is.

A Magyar Táncművészeti Egyetem majdnem hetvenéves történetében - az intézmény jogelődje, az egykori Balettintézet 1950-ben alakult - először indít színházi táncművész képzést, melyben kiemelt szerepet kap a színészi játék és az ének oktatása is. Az ötéves egyetemi időszak első két éve az előkészítést szolgálja, ezt követik a három évig tartó alapszíntű felsőfokú tanulmányok, amit koncert vizsga zár.

Az új szakirányra 24 főt várnak az egész ország területéről, az alkalmassági vizsga május 20-án lesz az MTE Columbus utcai campusán (Columbus u. 87-89.).

"Nagy öröm számomra, hogy egy újabb korosztály számára mutathatom meg, hogy milyen az a műfaj, amely évtizedeken át éltethet egy táncost" - mondta egy sajtóbeszélgetésen Román Sándor, az ExperiDance Produkció művészeti vezetője. Az ExperiDance Társulattal világszerte ismertté vált koreográfusnak szívügye a táncosok magas szintű képzése, amit saját társulatának utánpótlás oktatási programja is bizonyít.
"A színházi táncművészet egy olyan szakma, mely sokrétűségéből fakadóan folyamatosan új kihívások elé állítja az előadót, aki ezerféle arcát mutathatja meg ezáltal. A kisebb gyerekek számára létrehozott ExperiDance Táncakadémia, valamint a most meghirdetett egyetemi képzés azt a meggyőződésemet szolgálja, miszerint rendkívül fontos megteremteni azokat a lehetőséget, amelyek esélyt adnak a tehetséges, magyar fiataloknak, hogy a táncot választhassák hivatásuknak."

Román Sándor
Az Experidance tulajdonosa, művészeti vezetője, koreográfusa már tízévesen fellépett Fidel Castro vendégeként Kubában az 1975-ös Világ Ifjúsági Találkozón a Nagy István vezette cigándi együttes táncosaként. Az Állami Balettintézeti diploma megszerzése után 1983-ban szólistaként táncolt a Novák Ferenc által vezetett Honvéd Együttesben. Egyéves amerikai tanulmányútja után, a kortárs tánctechnikák néptáncba való beépítésével létrehozta 2000-ben saját tánctársulatát, az ExperiDance-t. A Magyar Állami Operaház „A fából faragott királyfi” koreográfiája is az ő nevéhez fűződik. Dolgozott együtt több neves filmrendezővel (Jancsó Miklós, Bereményi Géza, Novák Emil, Meskó Zsolt, Iglódi István) koreográfusként és a filmek társalkotójaként is. Az ExperiDance Production hatalmas népszerűségnek örvend, több éven át a Nemzeti Színház termeiben álltak színpadra, ma már szinte kizárólag a RaM Colosseumban tartják teltházas előadásaikat. Az alkotó és a tánctársulat nevét már szerte a világon márkanévként ismerkik.

Magyar Táncművészeti Egyetem
Az 1950-ben alapított 67 éves intézmény Balettintézet néven az Operaházzal szemben, a Drechsler Palotában kezdte meg működését elsősorban azzal a céllal, hogy az orosz Vaganova-technikára alapozva utánpótlást biztosítson az Operaház balett társulata számára. Jelenleg a művészképző alapszakon (klasszikus balett, néptánc, moderntánc ) több mint kétszáz növendék tanul. Az intézmény oktatási tevékenységének másik pillére a táncpedagógusok, táncos és próbavezetők, koreográfusok, valamint táncelméleti és kutatási szakemberek képzése. A művészeti oktatás szerves része a színpadi jártasság kialakítása, amit az intézmény ifj. Nagy Zoltánról elnevezett házi színpada, a hozzá kapcsolódó gazdag jelmez és díszlettára biztosít. A Magyar Táncművészeti Egyetem diplomája kelendő, a hazai nagy együtteseken kívül (Nemzeti Balett, Győri Balett, Pécsi Balett), Európa neves társulatai (Rigai Nemzeti Balett, Wiener Staatsoper, Kassai Nemzeti Színház Balett Társulata, Horvát Nemzeti Balett, a svájci Neuhausen Cinevox Junior Company, a lengyel Lódzi Balett) és az amerikai Boston Balett, valamint az ABT társulata is szívesen leszerződteti a Táncművészeti Egyetem végzőseit. Az MTE az utóbbi időben kilépett az intézmény falai közül és sikeres projektek keretében népszerű közösségi helyeken (plaza-flashmobok, köztéri megjelenések) és plattformokon, közösségi internet (facebook) és médiafelületeken is népszerűsíti a táncművészetet.

(Forrás: Bertalan Erika - Emerald PR)