Műkorcsolya vb: Tóth Ivett 14. lett a rövidprogramban

Finnországban, Helsinkiben megkezdődött a Műkorcsolya és jégtánc világbajnokság, amelyen a korcsolyázók kvótát szerezhetnek a jövő évi téli olimpiára. Az első versenynapon a nők és a párosok mutatták be a rövidprogramjukat, mindkét versenyben volt magyar induló.

A Nők 37 fős mezőnyében Tóth Ivett huszonkettedikként lépett jégre és egy remek programot mutatott be. A 18 éves magyar bajnok korcsolyázó ugrásai jól sikerültek, a forgásai és a lépéssora is a legerősebb, négyes szintet kapta a technikai paneltől, kereken 61 pontot ért a produkciója - mindössze fél ponttal maradt el egyéni legjobbjától -, így a 14. helyről várja a péntek esti kűrt. Az európa-bajnoki 8. helyezett versenyző harmadik világbajnokságán először került be a legjobb 24-be, először futhatja le a szabadprogramját és ezzel az eredményével valószínűleg kvótát is szerez Magyarországnak a téli olimpiára. A versenyben a világbajnoki címvédő orosz Evgenia Medvedeva vezet a két kanadai versenyző Kaetlyn Osmond és Gabrielle Daleman előtt.

A Párosok 28 fős mezőnyében ötvenegy év után volt magyar induló Daria Beklemisheva és Magyar Márk személyében, akik tizenharmadikként léptek jégre. A mindössze fél éve együtt korcsolyázó páros harmadik versenyén indult és egy szép rövidprogramot mutatott be, a pontozóktól 45.96 pontot kaptak a teljesítményükre, ami a 24. helyhez volt elég. A kűrjüket ugyan nem mutathatják be a világbajnokságon - csak a legjobb 16 léphet jégre csütörtök este -, de nagyon biztató volt a teljesítményük, az őszi pótkvalifikácón akár még kvótát is szerezhetnek az olimpiára. A versenyben a kínai Wenjing Sui és Cong Han vezet mintegy másfél ponttal a német színekben induló Aliona Savchenko és Bruno Massot előtt, míg az orosz Evgenia Tarasova és Vladimir Morozov a németek mögött néhány tized ponttal lemaradva a harmadik helyről várja a kűrt. 

Nők (37 induló):
1. Evgenia Medvedeva (Oroszország) 79.01
2. Kaetlyn Osmond (Kanada) 75.98
3. Gabrielle Daleman (Kanada) 72.19
4. Anna Pogorilaya (Oroszország) 71.52
5. Karen Chen (Egyesült Államok) 69.98
6. Maria Sotskova (Oroszország) 69.76
...
14. Tóth Ivett (Magyarország) 61.00

Párosok (28):
1. Wenjing Sui, Cong Han (Kína) 81.23
2. Aliona Savchenko, Bruno Massot (Németország) 79.84
3. Evgenia Tarasova, Vladimir Morozov (Oroszország) 79.37
4. Xiaoyu Yu, Hao Zhang (Kína) 75.23
5. Natalia Zabiiako, Alexander Enbert (Oroszország) 74.26
6. Liubov Ilyushechkina, Dylan Moscovitch (Kanada) 73.14
...
24. Daria Beklemisheva, Magyar Márk (Magyarország) 45.96

Tóth Ivett rövidprogramja:

Daria Beklemisheva, Magyar Márk rövidprogramja:

(Forrás: ISU)