Műkorcsolya vb: kínai arany párosban

Csütörtök a férfiak rövidprogramjával és a párosok kűrjével folytatódott a Műkorcsolya és jégtánc világbajnokság Helsinkiben.

A párosoknál a kínai Wenjing Sui és Cong Han a rövidprogram után a kűrt is megnyerte, így a korábbi háromszoros junior világbajnok páros - két ezüstérem után - megszerezte első felnőtt világbajnoki címét. A német színekben versenyző Aliona Savchenko és Bruno Massot a rövidprogram után a kűrben is a második legjobb volt, így ők szerezték meg az ezüstérmet a győztestől kevesebb mint két ponttal elmaradva, míg a regnáló Európa-bajnok orosz kettős, Evgenia Tarasova és Vladimir Morozov harmadik világbajnokságán először állhatott fel a dobogóra, ők a bronzérmet vihetik haza a finn fővárosból.
Az olimpiára is kiosztották a kvótákat: a kínaiak, a kanadaiak és az oroszok három párost indíthatnak, a franciák, az olaszok és a németek kettőt, míg az amerikaiak egyet. További négy kvótát az őszi pótkvalifikációs versenyen osztanak majd ki.

A Férfiak 36 fős mezőnyében a címvédő spanyol Javier Fernandez várhatja az első helyről a szombati kűrt. Közel öt ponttal javította meg az eddigi legjobb pontszámát a négyszeres Európa-bajnok, aki egyedül képviseli az öreg kontinenst a legjobb hat között a rövidprogram után. A japán Shoma Uno és a kanadai Patrick Chan is száz pont fölött a csütörtöki futására, de hogy képesek lesznek-e megtartani az előnyüket a kűrben a rövid után a dobogón álló korcsolyázók az őket követő kínai, japán és amerikai versenyzővel szemben, vagy átrendeződik az élmezőny az szombaton kora délután kiderül. 

Pénteken bemutatkoznak a jégtáncosok, míg este a női kűr szerepel a programban.

Párosok, végeredmény(28 induló):
1. Wenjing Sui, Cong Han (Kína) 232.06
2. Aliona Savchenko, Bruno Massot (Németország) 230.30
3. Evgenia Tarasova, Vladimir Morozov (Oroszország) 219.03
4. Xiaoyu Yu, Hao Zhang (Kína) 211.51
5. Ksenia Stolbova, Fedor Klimov (Oroszország) 206.72
6. Liubov Ilyushechkina, Dylan Moscovitch (Kanada) 206.19
...
24. Daria Beklemisheva, Magyar Márk (Magyarország)

Férfiak, állás a rövidprorgam után (36):
1. Javier Fernandez (Spanyolország) 109.05
2. Shoma Uno (Japán) 104.86
3. Patrick Chan (Kanada) 102.13
4. Boyang Jin (Kína) 98.64
5. Yuzuru Hanyu (Japán) 98.39
6. Nathan Chen (Egyesült Államok) 97.33

(Forrás: ISU)

Shoma Uno