Műkorcsolya vb: kanadai és japán aranyérem

A jégtáncosok és a férfiak kűrjével véget ért Helsinkiben az olimpiára kvalifikáló Műkorcsolya és jégtánc világbajnokság. Jégtáncban kanadai, a férfiaknál japán világbajnokot avattak.

A Férfiaknál az első hat helyen álló versenyzőnek viszonylag nagy előnye volt a rövidprogram után és várható volt, hogy közöttük dől el a verseny, de arra talán a legkevésbé lehetett számítani, hogy az ötödik helyen álló japán Yuzuru Hanyu egy tökéletes kűrrel maga mögé utasít mindenkit, de így történt, 2014 után ismét világbajnok lett. A honfitársa Shoma Uno a rövidprogram második helye után a kűrben is a második legmagasabb pontszámot kapta, így világbajnoki ezüstérmet szerzett, míg a kínai Boyang Jin a tavalyi bronzérme után ismét a dobogó alsó fokára állhatott fel. A rövidprogram után vezető Javier Fernandez sokat hibázott a kűrben, így visszacsúszott a negyedik helyre.

Jégtáncban a kanadai Tessa Virtue és Scott Moir több mint öt pontos előnyt szerzett a rövidtáncban, így elég kézzel fogható közelségbe került számukra az aranyérem már a kűr előtt, de egy rontás miatt volt izgulnivalójuk a futásuk után a lihegőben. A kűrben a második helyet szerezték meg a franciák mögött, de a hozott előnyük elég volt a világbajnoki cím megszerzéséhez. A francia Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron két világbajnoki cím után az ezüstérmet viheti haza a finn fővárosból, míg az amerikai Maia Shibutani és Alex Shibutani a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Jégtánc, végeredmény (32):
1. Tessa Virtue, Scott Moir (Kanada) 198.62
2. Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron (Franciaország) 196.04
3. Maia Shibutani, Alex Shibutani (Egyesült Államok) 185.18
4. Kaitlyn Weaver, Andrew Poje (Kanada) 184.81
5. Ekaterina Bobrova, Dmitri Soloviev (Oroszország) 184.06
6. Anna Cappellini, Luca Lanotte (Olaszország) 183.73

Férfiak, végeredmény (36):
1. Yuzuru Hanyu (Japán) 321.59
2. Shoma Uno (Japán) 319.31
3. Boyang Jin (Kína) 303.58
4. Javier Fernandez (Spanyolország) 301.19
5. Patrick Chan (Kanada) 295.16
6. Nathan Chen (Egyesült Államok) 290.72

(Forrás: ISU)