Műkorcsolya vb: 18. lett a magyar jégtáncos pár

A Sanghajban rendezett műkorcsola és jégtánc világbajnokság harmadik versenynapján a jégtáncosoknál érmet osztottak, a férfiak pedig a rövidprogramjukat mutatták be.

Jégtáncban a magyar kettős mutatta be elsőként a kűrjét, Carolina Moscheni és Lukács Ádám 77.96 pontot kapott a programjára, ami a kűrben a 18. helyet jelentette és összesítésben is előre léptek egyet, azaz a 18. helyen végeztek első felnőtt világbajnokságukon. A fiatal páros idén még a juniorok között versenyzett, mindössze az Európa-bajnokságon és ezen a világbajnokságon indultak a felnőttek között, az Eb 15. hely után a junior világbajnokságon a 9. helyet szerezték meg, ez a 18. hely pedig nagyon bíztató a jövőre nézve. 

A jégtánc világbajnoki aranyérmét a francia Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron szerezte meg, a páros a 4. helyről korcsolyázott fel a dobogó tetejére. A fiatal kettős nagyszerű szezont tudhat maga mögött: mindkét Grand Prix versenyüket megnyerték, a GP-döntőben bronzérmesek lettek és megszerezték az Európa-bajnoki címet is. Egyébként tavaly mutatkoztak be a felnőttek között: 2014-ben a kontinensviadalon a 15., a világbajnokságon a 13. helyen végeztek. A világbajnoki ezüstérem a rövidtánc után vezető amerikai Madison Chock, Evan Bates párosé lett, míg a dobogó harmadik fokára a tavalyi ezüstérmes kanadai Kaitlyn Weaver, Andrew Poje duó állhatott fel. A tavaly világbajnoki címet szerző olasz Anna Cappellini, Luca Lanotte kettős idén lemaradt a dobogóról, a 4. helyen végeztek. Kisebb meglepetés talán, hogy nincs orosz páros a legjobb hatban, csak a hetedik, nyolcadik, kilencedik helyen zártak, így jövőre csak két orosz pár indulhat a világbajnokságon.

A férfiaknál 30 korcsolyázó próbálta kiharcolni a legjobb 24-be kerülést, azaz a lehetőséget arra, hogy szombaton bemutathassa a kűrjét. A világbajnoki címvédő japán Yuzuru Hanyu kapta a legtöbb pontot a rövidprogramjára, két és fél ponttal előzi meg az Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes spanyol Javier Fernandezt, A kazah Denis Ten várja a harmadik helyről a folytatást - közel hétpontos a hátránya a spanyollal szemben -, de mögötte nagyon sűrű a mezőny, a 6. helyezett alig másfél ponttal van lemaradva mögötte. A japánok egyébként csak Hanyu eredményének örülhetnek, a másik két versenyzőjük Kozuka és Mura csak a 19. és a 23. helyről várja a folytatást.

Jégtánc, végeredmény:
1. Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron (Franciaország) 184.28
2. Madison Chock, Evan Bates (Egyesült Államok) 181.34
3. Kaitlyn Weaver, Andrew Poje (Kanada) 179.42
4. Anna Cappellini, Luca Lanotte (Olaszország) 177.50
5. Maia Shibutani, Alex Shibutani (Egyesült Államok) 172.03
6. Piper Gilles, Paul Poirier (Kanada) 165.22
...
18. Carolina Moscheni, Lukács Ádám (Magyarország) 131.01

Férfiak, állás a rövidprogram után:
1. Yuzuru Hanyu (Japán) 95.20
2. Javier Fernandez (Spanyolország) 92.74
3. Denis Ten (Kazahsztán) 85.89
4. Sergei Voronov (Oroszország) 84.70
5. Han Yan (Kína) 84.45
6. Jason Brown (Egyesült Államok) 84.32