Műkorcsolya vb: 14. hely párosban

A férfi rövidprogrammal és a páros kűrrel folytatódott a Műkorcsolya és jégtánc világbajnokság Stockholmban. A férfi versenyben nem volt magyar induló, míg a párosoknál a Ioulia Chtchetinina, Magyar Márk kettősnek szoríthattunk az esti programban.

A Férfiak 33 fős mezőnyében a korábbi olimpiai és világbajnok japán Yuzuru Hanyu hibátlan rövidprogramot mutatott be, így több mint hat pontos előnnyel vezet honfitársa, Yuma Kagiyama előtt. A harmadik helyről az amerikai Nathan Chen várja a szombati kűrt. Az első tízbe három japán, két amerikai, egy-egy koreai és kanadai versenyző mellett mindössze három európai korcsolyázó, két orosz és egy francia került be.

A Párosoknál a rövidprogram első húsz helyezettje mutathatta be a kűrjét, köztük Ioulia Chtchetinina és Magyar Márk, akik a 18. helyről várták a folytatást. Egy remek programot futottak, egy nagyobb hiba volt csupán a tripla helyett dupla lett a szóló Salchow, de a többi elemük jól sikerült, magas technikai pontokat kaptak, eddigi legjobb kűr pontszámukat három ponttal megjavították. Az előttük álló párosok sokat hibáztak, ez pedig azt eredményezte, hogy a kűrben a 13. legmagasabb pontszámot kapták, összesítésben pedig a 14. helyre léptek előre életük első közös világbajnokságán, ez az eredmény pedig jó eséllyel olimpiai kvótát fog érni. A világbajnoki címet az orosz Anastasia Mishina és Aleksandr Galliamov szerezte meg, akik a rövidprogram után csak a harmadik helyen álltak. A korábbi junior világbajnok duónak ez volt az első felnőtt világversenye. Az ezüstémet a kínai Wenjing Sui és Cong Han viheti haza a svéd fővárosból, míg a bronzérem a rövid után még vezető Aleksandra Boikova, Dmitrii Kozlovskii kettősé lett.

Chtchetinina Ioulia: Soha nem voltam még ilyen ideges, mert a reggeli edzés nagyon rosszul sikerült. Mikor felmentem a szobába, elsírtam magam, kételkedtem abban, hogy menni fognak az elemek ma este. Leírhatatlan, amit a program végén éreztünk, az ilyen pillanatokért csináljuk ezt. Mindig emlékezni fogok erre az estére.
Magyar Márk: Tegnap este a rövidprogram eredményét nézegetve nehezen tudtam hinni abban, hogy így fogunk ma korcsolyázni. Életem legkeményebb versenye volt. A program után a remegés és a sírás kerülgetett bennünket, most pedig izgulunk, hogy teljesül-e az álmunk, ott lehetünk-e Pekingben az olimpián.
 

Pénteken a jégtáncosok ritmus táncával és a női kűrrel folytatódik a világbajnokság.

Páros, végeredmény:
1. Anastasia Mishina, Aleksandr Galliamov (Oroszország) 227.59
2. Wenjing Sui, Cong Han (Kína) 225.71
3. Aleksandra Boikova, Dmitrii Kozlovskii (Oroszország) 217.63
4. Evgenia Tarasova, Vladimir Morozov (Oroszország) 212.76
5. Cheng Peng, Yang Jin (Kína) 201.18
6. Kirsten Moore-Towers, Michael Marinaro (Kanada) 195.29
...
14. Ioulia Chtchetinina, Magyar Márk (Magyarország) 157.87

Férfiak, állás a rövid után (33):
1. Yuzuru Hanyu (Japán) 106.98
2. Yuma Kagiyama (Japán) 100.96
3. Nathan Chen (Egyesült Államok) 98.85
4. Mikhail Kolyada (Oroszország) 93.52
5. Keegan Messing (Kanada) 93.51
6. Shoma Uno (Japán) 92.62

(Forrás: ISU; MOKSZ - nyilatkozatok)