Műkorcsolya Eb: olasz arany jégtáncban

A második versenynapon a jégtáncosoknál bajnokot avattak a Műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon a budapesti Syma csarnokban, míg a férfiak az első "felvonást", a rövidprogramot teljesítették.

A férfiaknál Forgó Kristófnak szurkolhatott a közönség nem sokkal a déli harangszó után. A 20 éves magyar korcsolyázó élete első felnőtt világversenyén a hazai jégen jól mutatkozott be, a tripla-tripla kombinációját szépen megugrotta, a dupla Axel is sikerült akárcsak a forgások és a lépéssor, csak a Flipet ugrotta tripla helyett szimplára. A pontozóktól 47.91 pontot kapott, ami végül a 30. helyhez volt elég a 35 fős mezőnyben. Forgó Kristóf teljesítménye mindenképpen biztató volt a jövőre nézve, ha úgy fejlődik a következő 1-2 évben, mint az elmúlt 1-2 évben, akkor jó eredményeket érhet majd el a világversenyeken. 

A férfiaknál a spanyol Javier Fernandez vezet a rövidprogam után, hat pontos az előnye az orosz Sergei Voronov előtt. A harmadik helyen - két ponttal lemaradva - álló cseh Tomas Verner, a negyedik orosz Maxim Kovtun és az ötödik cseh Michal Brezina között mindössze 0,7 pont a különbség, garantáltan izgalmas lesz a kűr szombat délután.

A jégtáncosoknál az olasz Anna Cappellini, Luca Lanotte kettős lett az Európa-bajnok, miután a rövidtánc után a kűrt is megnyerte, de ezt elsősorban annak köszönhetik, hogy a végül második helyen végző orosz Elena Ilinykh, Nikita Katsalapov duó rontott a szabadprogramban. Ha Elena nem esik el a lépéssorban, akkor kétség nem férhetett volna a győzelmükhöz, de a rontással is mindössze 1,1 ponttal kaptak kevesebbet összességében, mint az olaszok. (Csak az esésért 1 pont levonás járt és ehhez jön még a technikai értékből történő levonás.) A bronzérmet - kisebb meglepetésre - a brit Penny Coomes, Nicholas Buckland kettős szerezte meg, a szigetországban aligha gondolták, hogy a Kerr testvérek visszavonulása után ilyen hamar újabb érmet szereznek.

jégtánc

Jégtánc, végeredmény:
1. Anna Cappellini, Luca Lanotte (Olaszország) 171.61
2. Elena Ilinykh, Nikita Katsalapov (Oroszország) 170.51
3. Penny Coomes, Nicholas Buckland (Nagy-Britannia) 158.69
4. Victoria Sinitsina, Ruslan Zhiganshin (Oroszország) 153.73
5. Ekaterina Riazanova, Ilia Tkachenko (Oroszország) 150.44
6. Julia Zlobina, Alexei Sitnikov (Azerbajdzsán) 147.78
...
21. Turóczi Dóra, Major Balázs (Magyarország)

Férfiak, állás a rövidprogram után:
1. Javier Fernandez (Spanyolország) 91.56
2. Sergei Voronov (Oroszország) 85.51
3. Tomas Verner (Csehország) 83.51
4. Maxim Kovtun (Oroszország) 83.15
5. Michal Brezina (Csehország) 82.80
6. Alexander Majorov (Svédország) 79.62
...
30. Forgó Kristóf (Magyarország) 47.91

(Fotó: www.efsc2014.com)