Műkorcsolya EB: eddig két orosz arany

Zágráb ad otthont az idén a Műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságnak. Szokás szerint először a párosoknál avattak bajnokot csütörtök este, majd pénteken a jégtáncosok következtek. Magyarországot jégtáncban a Nagy Zsuzsanna, Fejes Máté kettős képviselte.

Jégtáncban ismét orosz páros lett a kontinens legjobbja az elmúlt két év francia sikere után. A címvédő Pechalat, Bourzat kettős sérülés miatt nem lehetett ott a horvát fővárosban, távollétükben a Bobrova, Soloviev duó két ezüstérem után lett Európa-bajnok. Az ezüstérmet is oroszok szerezték meg, az Ilinykh, Katsalapov páros egy helyet javított a tavalyi eredményén, míg a dobogó harmadik fokára az olasz Cappellini, Lanotte kettős állhatott fel. Ők először szereztek érmet világversenyen. 

A magyar Nagy Zsuzsanna, Fejes Máté páros mindkét programja jól sikerült, nagyobb hiba nélkül futották le őket, így a rövidtáncban a 16. helyen végeztek, majd a kűrben a 17. helyre rangsorolták őket a pontozók, összesítésben a 16. helyet szerezték meg. 

nagy zsuzsanna, fejes máté

A párosoknál csütörtök este az orosz Volosozhar, Trankov duó megvédte az Európa-bajnoki címét. Míg tavaly a többszörös világ- és Európa-bajnok német Savchenko, Szolkowy páros távollétében sikerült az oroszoknak felállni a dobogó tetejére, addig az idén őket is legyőzték. Ehhez ugyan kellett a németek hibája is a kűrben, a kidobott Salchow-ban ugyanis elesett Aliona, de ez az oroszok teljesítményéből mit sem von le. A bronzérem az olasz Berton, Hotarek kettősé lett, akik a rövidprogramban és a kűrben is nagyszerűen futottak. Az oroszoknak talán csalódás, hogy a másik két párjukat még a franciák is megelőzték, de a James, Cipres páros megérdemelte a teljesítménye alapján a negyedik helyet.

Jégtánc:
1. Ekaterina Bobrova, Dmitri Soloviev (Oroszország) 169.25
2. Elena Ilinykh, Nikita Katsalapov (Oroszország) 169.14
3. Anna Cappellini, Luca Lanotte (Olaszország) 165.80
4. Ekaterina Riazanova, Ilia Tkachenko (Oroszország) 157.77
5. Penny Coomes, Nicholas Buckland (Nagy-Britannia) 152.95
6. Nelli Zhiganshina, Alexander Gazsi (Németország) 147.28
...
16. Nagy Zsuzsanna, Fejes Máté (Magyarország) 117.60

Páros:
1. Tatiana Volosozhar, Maxim Trankov (Oroszország) 212.45
2. Aliona Savchenko, Robin Szolkowy (Németország) 205.24
3. Stefania Berton, Ondrej Hotarek (Olaszország) 187.45
4. Vanessa James, Morgan Cipres (Franciaország) 178.81
5. Yuko Kavaguti, Alexander Smirnov (Oroszország) 175.48
6. Ksenia Stolbova, Fedor Klimov (Oroszország) 167.23