Mindenütt nőK a Bethlen Téri Színházban

A "Mindenütt Nő" programsorozat 2013-ban indult el, a Bethlen Téri Színház idén is résztvevője az eseménynek, mert különösen fontosnak tartja a női alkotók középpontba állítását. Remek kezdeményezés, hogy egy egész hétvégén át a hölgyeké a főszerep, hiszen a színház- és táncművészet terén javarészt a férfi alkotók vannak túlsúlyban. A nőnap köré szervezett három napos rendezvényen három különböző hangú és stílusú női alkotó előadása látható a teátrumban. Március 6-án Góbi Rita Ne hisztizz!, március 7-én Pataky Klári CSendÉLET című táncelőadását, míg március 8-án délelőtt Tárnok Marica rendezésében a Belebújócska című gyermekelőadást láthatja a közönség.

2015. március 6. 19:30 – Góbi Rita Társulat: Ne hisztizz!
Góbi Rita és Szegő Dávid táncos-dobos estje a női(-férfi) lélek érzékenységéről. Játék a mozdulatokkal és a dob ritmusával; ritmusos kitörésekkel, tüzes staccatókkal és idegeken dobolással.
"Nekem mindig is nagyon fontos volt, hogy a zenész ott legyen velem a színpadon, hogy mindkettőnkből együtt és ott jöjjön a zene és a tánc is. Ez az új darab többek között ezt a zenéhez való viszonyt is pontosan tükrözi. Megmutatja, hogy az alkotás számomra egy olyan játék, ahol egymásra reagálva, egymásra figyelve létrejön valami: legyen az összhang vagy bármi más." (Góbi Rita: Égi és földi dolgokról, 7óra7)

2015. március 7. 19:30 – Pataky Klári Társulat: CSendÉLET
A koreográfia a csendéletek formai és tartalmi elemeit alapul véve kísérel meg egy vázlatot rajzolni mai életünkről három táncos segítségével, abból kiindulva, hogy életünk, környezetünk, kapcsolataink felfoghatók úgyis, mint egy gyönyörű csendélet, amely kívülről ragyog, ám belül már a rothadás állapotában leledzik.
Táncolják: Maday Tímea Kinga, Hámor József, Jellinek György

"… egy nő és két férfi alig kifejtett, de a sejtetésekből is kirajzolódó s ugyancsak kegyetlen uralmi játszmákat sem nélkülöző kapcsolatát járja körül. Ám a rendre aszimmetriába torkolló szituációkban Pataky a legkevésbé sem él a karakterformálás színészi játékra emlékeztető lehetőségeivel: táncosai rezzenetlen, de egyáltalán nem közömbös arccal, az érzelmeket testük legapróbb porcikáiban hordozva feszülnek egymásnak, mert itt maga a primer mozdulat hordoz minden emóciót és jelentést." (Fuchs Lívia, Élet és irodalom, 2014.február 28.)

Bővebb információk a Betheln Téri Színház weboldalán és a www.mindenuttno.hu portálon.

(Forrás: Meszes Tíema - Bethlen Téri Színház)

Címkék: