Medúza a Trafóban

2016. június 3-án mutatják be a budapesti Trafóban a Medúza című előadást, amelyet Rózsavölgyi Zsuzsa koreografált.

Vibráló víz alatti világ elevenedik meg a Medúza című előadásban, amelyben a táncosok gravitációt meghazudtoló táncmozdulatai alakulnak tengermélyi koreográfiává. A rangos osztrák táncintézmény, a Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD) 21 táncosa válik medúzává, tengeri algává, veszi át halrajok, baktériumok vagy az árapály mozgását. Rózsavölgyi Zsuzsa - aki maga is volt az osztrák intézmény növendéke - hipnotikus erejű koreográfiáját Sáry Bánk természeti hangokon alapuló zenéje teszi igazán teljessé.

medúza

Rózsavölgyi Zsuzsa Terebessy Tóbiás képzőművésszel 2013-ban készítette az Öreg tó című előadást, ez volt a mostani produkció kiindulási pontja. Az Öreg tóban három táncos szereplésével és megkapó látvánnyal teremtettek mélytengeri atmoszférát a színpadon. Most az akkori kevés szereplős koreográfiát szabta át huszonegy táncosra. Az előadás valóban feledi a gravitációt: a táncosok nem lendületből dolgoznak, mozgásuk a víz alatti törvényekhez igazodik. A témaválasztás sem véletlen, hiszen búvármúltja is van a darab alkotójának. Az Öreg tó készültekor többször próbáltak víz alatt, hogy autentikusan tudják bemutatni a súlytalanságot a színpadon, de olyan egyéb forrásokból is nyert a koreográfus inspirációt, mint például a Gravity című film - a világűrben lebegő ember mozgását használta a filmből. 
A produkció zenéjét a Zeneakadémia tanára, Sáry Bánk készítette, aki zeneszerzőként a hazai kortárs zenei szcéna meghatározó szereplője. Az előadás természeti zajokra épít: a jég, a mélység, az űrrezgés hangjai épülnek be a zenébe, úgy ritmizálva és keverve, hogy csak a természet hangulata érezhető belőle, a konkrét hangok nem felismerhetőek.
A darab filozófiai kiindulópontja Joanna Macy környezetvédelmi aktivista, mélyökológus gondolkodásmódja. Őt az a kérdéskör foglalkoztatta, hogy hogyan tudunk az emberre, mint a természet szerves részére gondolni, hogyan fejleszthetjük kötődésünket és együttérzésünket más élőlények iránt. 

Az előadás időpontja: 2016. június 3. 20:30

Az előadás helyszíne: Trafó - Budapest, IX. kerület, Liliom u. 41.

(Forrás: Trafó)

Címkék: