Magyar TáncSport Bajnokságok: Kik lesznek a bajnokok?

A Magyar TáncSport Szakszövetség 2014. február 15-én és 16-án rendezi meg a TáncSport Magyar Bajnokságok 2. és 3. versenynapját, amelyen 12 kategóriában avatnak magyar bajnokot. Szombaton Gyerek II. Tíztáncban, Junior II. és Felnőtt Standard táncban, Ifjúsági, Senior és Profi Latinban, vasárnap Junior I. Tíztáncban, Junior II. és Felnőtt Latin táncban, Ifjúsági, Senior és Profi Standard táncban hirdetenek győztest a Pestszentimrei Sportkastélyban.

2013-ban az alábbi párosok nyerték a magyar bajnoki címeket:
- Felnőtt Latin: Nagymihály Balázs, Szalai Ágnes
- Felnőtt Standard: László Csaba, Páli Viktória
- Ifjúsági Latin: Hidi Balázs, Szőke Zsuzsanna
- Ifjúsági Standard: Bencze István, Kilin Dóra
- Junior II. Latin: Pellei Mihály, Tereza Sedlakova
- Junior II. Standard: Rónyai Zoltán, Farkas Boglárka
- Senior Latin: Szabó Zsolt, Ónodi-Szabó Valéria
- Senior Standard: Csiszár Ferenc, Emesz Krisztina
Gyermek II. és Junior I. Tíztáncban először lesz magyar bajnokság, míg profi verseny a múlt évben nem volt megrendezve.

Kik védhetik meg a bajnoki címüket?
Több kategóriában biztosan új bajnok lesz idén. Két fiatal páros is korosztályt váltott: a Bencze, Kilin kettős már a felnőttek között indul, a Rónyai, Farkas duó az ifjúsági korosztályban lesz érdekelt, így ők nem védhetik meg a korosztályos bajnoki címüket, a Pellei, Sedlakova duó pedig már nem táncol együtt. A fiataloknál egyedül a Hidi, Szőke párosnak lesz lehetősége a duplázásra. Ők viszont utolsó éves ifiként a rutinjukkal és a tehetségükkel - Ifi Latin Eb 16. hely 2013-ban - jó eséllyel pályáznak a dobogó tetejére.

A senioroknál a Szabó, Ónodi-Szabó kettősnek egy igen erős ellenfele lesz latin táncokban: a Senior II. világbajnoki 5. helyezett Kiss Mihály és Bánkúti Ágnes, akik korábban már voltak senior magyar bajnokok latin táncokban. Standard táncokban a címvédő nem indul, így ott is új - vagy egy korábbi - bajnok lesz.

A legnagyobb érdeklődés természetesen a felnőtt versenyt kíséri, ahol standard táncokban a László, Páli kettős zsinórban harmadik alkalommal állhat fel a dobogó tetejére szombaton, míg vasárnap latin táncokban a Nagymihály, Szalai Ágnes páros a második bajnoki címéért fog küzdeni.

Kik lehetnek a bajnokok?
Szubjektív esélylatolgatás az elmúlt év és a bajnokság első napjának eredményeit figyelembe véve. 

Kezdjük a legkisebbekkel. Gyermek II. Tíztáncban (5 induló) a Kovács-Kalic Károly Péter, Farkas Liliána kettősnek igen jó esélye van a győzelemre, hiszen a latin és a standard magyar bajnokságot is megnyerték a bajnokság első versenynapján. Junior I. Tíztáncban (11) is hasonló a helyzet, mint a gyerekeknél, hiszen Rischák Balázs és Dajka Csenge két hete standard és latin táncokban is magyar bajnok lett, így nekik is nagyon jó esélyük van arra, hogy vasárnap ők állhassanak a dobogó tetejére. 

Junior II. Latin (16): nagy valószínűséggel a Kulják Krisztián és Bálint Nikoletta, a Nagy Márk és Vörös Liza, valamint a Mészáros Bence Levente és Balanescu Liliána páros lesz harcban a dobogós helyekért a tíztánc és az őszi ranglista eredményei alapján.

Junior II. Standard (12): Kulják Krisztián és Bálint Nikoletta tavaly ezüstérmes volt ebben a számban, a tíztánc bajnokságon a standard táncokban ők voltak a legjobbak, a junior standard világbajnokságon elődöntősök voltak az ősszel, egyértelműen ők az esélyesek a bajnoki címre. 

Ifjúsági Latin (22): mint fentebb írtuk, itt lehet címvédés, nyilván Hidi Balázs és Szőke Zsuzsanna ismét szeretne magyar bajnok lenni. Tavaly a felnőtt-ifi ranglistaversenyeken többször is döntőbe jutottak, nyugodtan kijelenthető jók az esélyeik az aranyéremre. Sok az új páros a mezőnyben, sok a juniorok közül felkerült első éves ifi kettős, kérdés, hogy ők mennyire tudják megszorongatni a címvédőket. Mindenképpen érdekes verseny várható. 

Ifjúsági Standard (14): a tíztánc bajnokság eredményét és a látottakat alapul véve Sorin Neagu és Elek Réka, valamint Rónyai Zoltán és Farkas Boglárka tűnik a legesélyesebbnek a bajnoki aranyéremre. De mivel alaposan átalakult a mezőny az egy évvel korábbihoz képest, sok az új pár, bármi megtörténhet. 

Felnőtt Latin (40): a legizgalmasabb versenynek ígérkezik. (Tavaly az ifikkel vegyesen volt a mezőny 48 fős, most csak felnőttek vannak.) Vajon a visszatérő ötszörös magyar bajnok Andrea Silvestri és Váradi Martina, a címvédő, ősszel latin világbajnoki elődöntőbe jutó Nagymihály Balázs és Szalai Ágnes, a világranglistán TOP50-es Cseke Zsolt és Anzhela Kuryshova, a tavalyi ezüstérmes, egy komoly betegségből felgyógyuló Zilahi Szabolcs és Mikes Anna, a tavalyi bronzérmes Süttő Roland és Tombácz Anikó, vagy a tavalyi bajnoki ötödik Lehoczky György és Czina Boglárka lesz a befutó? De vannak még feltörekvő párok bőven - szerencsére -, már a középdöntőbe jutás sem lesz egyszerű feladat senkinek sem, 100 százalék kell a legjobbaktól is a verseny elejétől kezdve. Az elmúlt években egyik korosztályban, egyik táncnemben sem volt ilyen kiélezett küzdelem, nem merészség kijelenteni, hogy forró lesz a hangulat vasárnap délután és este Pestszentimrén. 

Felnőtt Standard (31): László Csaba 14 éve legyőzhetetlen standard táncokban itthon, Páli Viktória a negyedik partnere, akivel bajnokságot nyert, zsinórban harmadszor lehetnek győztesek. A tavalyi - és hosszú évek óta - ezüstérmes Szepesi József és Farkas Bettina, valamint a bronzérmes Hegyes Bertalan és Kis Violetta nyilván szeretne előrébb lépni, kérdés, hogy idén ez sikerülhet-e nekik. Ami mindenképpen érdekes lesz még, hogy kik jutnak be a döntőbe ezen a három pároson kívül. Budai Attila és Barna Lilla évek óta a döntő résztvevője, akárcsak Balázs Zsombor és Youssef Adelina. Nagyon sokat lépett előre az utóbbi versenyeken Filotás Márk és Barkóczi Zsófia, valamint Kósa András és Prozlik Anna, és kérdés, hogy a tavalyi ifi bajnok, nagyon tehetséges Bencze István és Kilin Dóra hol kezdi meg a pályafutását a felnőttek között. Talán ez az öt páros a legesélyesebb a döntőbe jutásra a tavalyi érmesek mellett, de ugye tudjuk, hogy a döntőben általában hat páros van. Érdekes verseny várható itt is.

Senior Latin (4): a négy induló közül Kiss Mihály és Bánkúti Ágnes tűnik esélyesnek, persze a bajnoki címvédő Szabó Zsolt, Ónodi-Szabó Valéria kettősnek is lesz ehhez egy-két szava, pontosabban öt tánca.

Senior Standard (11): az idén a nemzetközi senior mezőnybe "berobbanó" - három verseny három érem - Balogh Csongor és Szabó Anita esélyesnek számít, de ott lesz a parketten a sok-sok rutinnal és szép eredményekkel rendelkező Kránicz József és Dobó Erika, valamint a két évvel ezelőtti bajnok Cseh István és Ádám Laura. Egyébként a 11 induló az eddigi legtöbb a senior bajnokságok történetében.

Profi Latin és Standard: a két kategóriában 4 illetve 2 induló lesz. Mivel a profi versenyeknek nincs igazán hagyománya itthon, és a nevezett párosok is most indulnak először profi versenyen, nem lehet igazán felmérni az esélyeket. Talán standard táncokban a korábbi amatőr eredményeket figyelembe vételével Zsom Olivér és Vozár Boglárka tűnik az esélyesebbnek a Püspöki Dávid, Markó Ágnes kettősnél. A latin versenyben pedig tényleg nem lehet még jósolni sem.