Magyar salsa siker Puerto Ricóban

Pék Máté és Nagy Edit Lilla a salsa egyik hazájában, Puerto Ricóban remekül szerepelt a World Salsa Openen. A két 17 éves táncos az elmúlt években már számos nagyszerű eredményt ért el salsa versenyeken és most tovább gyarapították ezt az eredménylistájukat.

2015. májusában a törökországi Antalyában megrendezett World Latin Dance Cup Mediterrán Fesztiválján megnyerték a miami világbajnokságra kvalifikáló junior páros salsa, és páros amatőr bachata versenyt, valamint Nagy Edit megnyerte a junior salsa lady egyéni versenyt is. A török városban egyébként Albert Torres felkérésére két bemutatót is tartottak. Majd ezután újabb világverseny felé vették útjukat: edzőikkel Szőnyi Leventével és Laki Dórával nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint megméretni magukat a salsa hazájában, Puerto Ricóban, a Salsa Open világversenyén. A versenyt két hetes New York-i felkészülés előzte meg az amerikai Broadway Dance Centerben, ahol más stílusú táncórákon való részvétellel is képezték magukat edzőik társaságában.

pék máté nagy edit lilla puerto rico

A puerto ricói San Juanban megrendezett ötnapos versenyen a junior salsa páros versenyében Pék Máté és Nagy Edit Lilla bejutott a döntőben és az előkelő 4. helyen végzett két puerto ricói és egy olasz páros mögött, megelőzve egy kolumbiai kettőst.
A verseny eltért a megszokottól: az elődöntő improvizációs volt, legfeljebb 5 páros együttes táncából állt, melyből továbbjutva a középdöntőben egyénileg előadott, saját zenére előre elkészített koreografált táncot kellett bemutatni. A döntőben ismét improvizációs tánc következett, melyet egyénileg kellett előadni úgy, hogy egy, a szervezők által kiválasztott zenére kellett táncolniuk a döntő résztvevőinek egyenként, egymást követve. A döntő résztvevői nem hallhatták meg a zenét előre, a színpadra külön-külön kísérték fel őket, így kellett megoldaniuk a feladatot, amely igen jól sikerült a fiatal magyar párosnak a többnyire latin-amerikai kettősökből álló mezőnyben.

A versenyen egyébként igen szigorú szabályok vonatkoztak a tánccipőre és ruhára - a lány cipősarok magassága legfeljebb 3,5 cm lehetett -, így Editnek, aki az európai és hazai versenyzésben a 8 cm és ettől magasabb cipőkhöz szokott, újra kellett tanulnia a "járást" közvetlenül a verseny előtt.

Az információkat és a képet köszönjük dr. Gál Andreának!