Lendületes január a Nemzeti Táncszínházban

Nagy lendülettel vág neki a 2017-es évnek a Nemzeti Táncszínház, rögtön az év elején hat előadással bővül a repertoár.

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház Kármen című új darabját Bizet halhatatlan operája ihlette, azonban az ő történetük nem Sevillában játszódik, hanem Magyarországon a jelenben. Dunaújváros után január 18-án, Budapesten láthatja a közönség Kármen történetét, a lányét, aki szabadnak született és úgy is hal meg.

Új gyerekdarabra készül a Bozsik Yvette Társulat: Carlo Collodi 1883-ban kiadott Pinokkió kalandjait mutatják be a Müpában január 18-án. A Kossuth-díjas táncművész koreográfus újra előveszi imádott műfaját, a a commedia de’l arte-t, amely egyszerre furfangos és vidám, de tragikus és veszélyes is egyben. A Pinokkióban minden benne van, ami egy jó gyermek táncelőadáshoz kell: remek főszereplő karakteres mozgással, a macska és a róka gonosz, de vicces karakterek, szép bábok, félelmetes, de lágyszívű óriás, bájos tündér, vadóc fiúkarakter, és izgalom, amikor szamárrá változik a két főszereplő.

A Prágai Konzervatórium Táncközpontjának legkiválóbb felsőévfolyamos diákjaiból álló Ballet Prague Junior érkezik januárban Budapestre és a Magyar Balett Színházzal közös estre készül. A két részből álló BUDAPEST-PRÁGA "TÁNCHÍD" című produkcióban Egerházi Attila koreográfiái mellett a belga Samuel Delvaux művét is láthatják a nézők. 

Memento címmel táncszínházi előadásra készül a Duna Művészegyüttes a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékére. A magyar néptánc elemekből táplálkozó kortárs és modern elemeket is tartalmazó táncmű egy állapotrajz, mely a fogvatartottak megnyomorított belső világát tárja a néző elé mindezt autentikus és világzenei elemeket is tartalmazó magyar népzenével átitatva. 

A könnyedebb műfajok kedvelőinek is hoznak újdonságot, Pirók Zsófia és a Melodika Project kiváló zenészei egyedi műfajt teremtenek a Táncmelodikák című előadásban, ahol többféle zenei stílus és a flamenco tánc fuzionál, újjáélednek a remek stílusok, mint például a jazz, a reggae, vagy a tangó ismert dallamai, és mai értelmezést nyernek a flamenco gyökerű koreográfiákban.

A január a Pécsi Balett új darabjával zárul: a Tűzmadár című táncjátékát Sztranvinszkij Gyagilev balett együttese számára írta, amelynek szövegkönyvének alapját egy orosz mese adja. A darab az 1910-es párizsi bemutatón óriási sikert aratott, és azonnal meghozta a világhírt a fiatal zeneszerző számára, aki a táncjátékból később zenekari szvitet komponált. Molnár Zsolt koreográfiájában négy táncművész táncolja el a történetet.

(Forrás: Nemzeti Táncszínház)