Lear és Simeon a Duda Éva Társulattal

Mi köze Shakespeare-nek Sarkadihoz? Látszólag semmi és mégis nagyon sok. De vegyük csak sorba: Mindkettőjük egy-egy művét feldolgozta a Duda Éva Társulat, a két előadásban hangsúlyos a szöveg, de kiemelt szerepe van az absztrakciónak, a mozgásnak. Mindkettő örökérvényű témákat boncolgat, míg Sarkadi Simeonja a mai ember gondolataival, kétségeivel, hitével foglalkozik, addig LEAR az árulás és a kiszolgáltatottság helyzeteit járja körbe. Mindkét előadás címszereplője markáns személyiség, hiszen a Simeonban Rétfalvi Tamás (Junior Prima díjas), a Radnóti Színház színésze látható, míg Lear király szerepét Duda Éva, a társulat vezetője alakítja. Közös pont még, hogy mindkettő látható májusban, ám két különböző helyszínen. A Duda Éva Társulat ezzel a két előadással búcsúzik Budapesten a nyár előtt, utána indul Veszprémbe, hogy A Tánc Fesztiválján zárja az évadot. 

Simeon (Sarkadi Imre Oszlopos Simeon című drámája alapján)
Mindannyian oszlopra állunk, s mindannyian hiszünk benne, hogy amit teszünk, az a jó irányba visz minket, hisz azért tesszük. Mégis ott a kétség. A Simeon e kétségek mélyére vezet, válaszok után kutatva, és megadva a lehetőséget, hogy mindannyian Simeonná váljunk egy kicsit. 

Az előadás időpontja: 2015. május 3. 20 óra

Az előadás helyszíne: Mu Színház, Színházterem - Budapest, XI. kerület, Kőrösy J. u. 17.

Belépőjegy: ide kattintva

LEAR 
A darab egy egészen egyedi formanyelvű műfaji kísérlet, melynek alapja a mozgás, a fizikai színház, és felvételről hallhatóak részletek legendás Lear király előadásokból. Több ez, mint egy táncelőadás, több mint egy rádiójáték, több mint egy film, egy múltat és jelent összekötő kapocs, mintegy időtlenné téve a művet. A darab története a hatalmi játszmák körül forog: hazugság, csalás, korrupció, árulás, kiszolgáltatottság, téboly.

Az előadás időpontja: 2015. május 12. 19 óra

Az előadás helyszíne: Átrium Film-Színház - Budapest, II. kerület, Margit körút 55.

Belépőjegy: ide kattintva

(Forrás: Czveiber Barbara)