Lear az Átrium Film-Színházban

A Duda Éva Társulat a 2014-2015-ös évadban ünnepli fennállásának 5. évfordulóját. A jubileumi évforduló kiemelt darabja a Lear című különleges színházi előadás William Shakespeare Lear király című drámája nyomán, amelyet áprilisban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében az Átrium Film-Színházban láthat a közönség.

A darab egy egészen egyedi formanyelvű műfaji kísérlet, melynek alapja a mozgás, a fizikai színház, és felvételről hallhatóak részletek legendás Lear király előadásokból. Több ez, mint egy táncelőadás, több mint egy rádiójáték, több mint egy film, egy múltat és jelent összekötő kapocs, mintegy időtlenné téve a művet. A darab örökérvényű témája a hatalmi játszmák körül forog: hazugság, csalás, korrupció, árulás, kiszolgáltatottság, téboly. Lear szerepében a társulat művészeti vezetője, koreográfusa, Duda Éva látható.

Mit kezdjünk egymással, hogyan viseljük el egymást, öregek és fiatalok?
Meddig tart a józan ész, a reálpolitika, az okos bizalmatlanság - s hol kezdődik a vakság, az őrület? Lényeges-e, lényegi-e a különbség király és koldus között - vagy valójában mindkettő csak esendő ember? Koldusok, vakok, bolondok tévelyegnek az utolsó ítéletet idéző viharban, s az ember - még ha (valaha) király (volt) is -  végtelenül kicsi és törékeny, "meztelen" szemben az emberi gonoszsággal; szemben a természeti elemekkel; szemben a maga sorsával; s szemben mindannyiunk sorsával: a pusztulással. Hát el lehet viselni mindezt ép ésszel?

duda éva társulat lear

Előadók: Duda Éva, Bora Gábor, Csuzi Márton, Gyöngy Zsuzsa, Góbi Rita, Jerger Balázs, Rusu Andor, Stetina Szonja, Takács László, Várnagy Kristóf

Az előadás időpontja:
- 2015. április 17. 19 óra
- 2015. április 18. 19 óra 

Az előadás helyszíne: Átrium Film-Színház  Budapest, II. kerület, Margit körút 55.

(Forrás: Czveiber Barbara)