Latin Európa-bajnokság: 66 páros nevezett

2018. május 12-én rendezik meg Debrecenben a Latin táncok Európa-bajnokságát, amelyre 35 ország 66 párosa nevezett előzetesen. Magyarországot a tízszeres magyar bajnok Andrea Silvestri és Váradi Martina, valamint a magyar bajnoki ezüstérmes Hidi Balázs és Kis Violetta fogja képviselni.

Ebben az évben több versenytáncos világversenyt is rendez Magyarország, a sort jövő szombaton a Latin táncok Európa-bajnoksága nyitja. A debreceni Főnix csarnokban az előzetesen leadott nevezések alapján 35 ország 66 párosa fog parkettre lépni - 31 országból két, 4 országból egy páros érkezik. A verseny a selejtezővel kezdődik majd kora délután, a mezőny egy része innen egyenes ágon jut be a legjobb 48-ba, míg néhány páros a redance után csatlakozik az 1. forduló mezőnyéhez. Ezután az elődöntőben már csak 24 páros lesz a parketten, majd a középdöntőre ismét feleződik a mezőny, hogy a legjobb 12 duóból a mindent eldöntő döntőre már csak hat kettős maradjon. Azaz a döntőbe jutáshoz négy fordulót kell sikeresen teljesíteni a táncosoknak.

A magyar színeket képviselő Silvestri, Váradi páros 2017-ben pályafutása során először bejutott a kontinensviadal döntőjébe és a 6. helyet szerezte meg, így idén hazai pályán sem lehet más a céljuk, mint a finálé és ott a lehető legjobb helyezés megszerzése. A Hidi, Kis párosnak együtt ez az első Európa-bajnoksága, de korábbi párjaikkal már vettek részt kontinensviadalon: Hidi Balázs és Karcagi Laura 2017-ben a 37-38,. helyen zárt, Hegyes Bertalan és Kis Violetta 2015-ben a 36-37. lett.

A mezőny nagyon erős lesz, a világranglista első tizenöt helyezettjéből tizenkettő ott lesz Debrecenben - két orosz a Gusev, Bondareva és az Aldaev, Polukhina kettős a nemzetenkénti két kvóta miatt nem lehet ott, míg a bosnyák színekben versenyző Lazzarini, Benedetti duót nem nevezték -, azaz a világ legjobbjait láthatja a közönség. Andrea Silvestri és Váradi Martina a világranglistán az 5. helyen áll, míg a nem egészen egy éve együtt versenyző Hidi Balázs és Kis Violetta az 56. a rangsorban. 

Mi történt tavaly az Európa-bajnokságon?
2017-ben az orosz Armen Tsaturyan és Svetlana Gudyno lett az Európa-bajnok a moldáv színekben versenyző Gabriele Goffredo és Anna Matus, valamint a német színeket képviselő Marius-Andrei Balan és Khrystyna Moshenska kettős előtt. A negyedik helyen a szintén Németországot képviselő Timur Imametdinov és Nina Bezzubova végzett a francia Charles-Guillaume Schmitt és Elena Salikhova előtt, míg Andrea Silvestri és Váradi Martina lett a hatodik - ahogy már említettük. A hat párosból csak a Goffredo, Matus kettős nem lesz ott a kontinensviadalon, ők már profiként versenyeznek miután harmadik világbajnoki címüket is begyűjtötték az ősszel.

A verseny hivatalos weboldala további információkkal a Latin Európa-bajnokságról és a Főnix-kupáról ide kattintva érhető el.