KET: sok érdekes program lesz az új évadban

Oktatás, művészetre nevelés, tehetséggondozás és nemzetközi együttműködés - ezek a 27. évad vezérszavai. Szögi Csaba igazgató és Kun Attila művészeti vezető egy rendhagyó sajtótájékoztatón ismertette milyen újdonságokkal készül idén a Közép-Európa Táncszínház (KET). A sajtótájékoztató résztvevői bepillanthattak a társulat mindennapi munkájába, amely a Nyitott próbaterem nevű programot volt hivatott bemutatni, majd maguk is ízelítőt kaptak egy olyan mozgásórából, amely nem igényel táncos előképzettséget.

közép európa táncszínház

Az átfogó táncismereti program, a D.E.E.P. (Dance to Everyone Education Program) eseményei közt szerepel a táncórák mellett a háromhavonta jelentkező táncismereti hétvége a Műhely Alapítvánnyal együttműködve, amely először november 20-22. közt lesz a Jurányi Inkubátorházban.

Novemberben mutatják be az Igaz történet alapján című új tánc/színházi nevelési előadást a Bethlen Téri Színházban. A hazánkban eddig ismeretlen műfajt 2013-ban a Horda2 című előadás hívta életre, melyet a Nemzeti Táncszínház felkérésére készített a KET és a KÁVA Kulturális Műhely. A programon, mely ősszel is folytatódik, eddig 33 középiskolai csoport vett részt. A készülő színházi nevelési foglalkozás most a 12-14 éveseket célozza meg.

A sokéves oktatói gyakorlat és a színházi nevelés területén szerezett tapasztalatok felhasználásával készül a KET saját beavató előadása, melyben emblematikus alkotásaiból láthatók részletek. A Ki vagy te, kortárs tánc? című formabontó táncismereti előadás a Színházak Éjszakáján debütál.

A Nemzetközi Visegrádi Alap (International Visegrad Fund) támogatásának köszönhetően 2016-ban a társulat egy új közép-európai oktatási programot (V4 Young Dance Talents) valósít meg a visegrádi országok fiatal táncművészeinek fejlesztéséért, az alábbi intézmények együttműködésével: Dance Conservatory of Eva Jaczova (Szlovákia), Academy of performing Arts in Prague - Music and Dance Faculty (Csehország) és a Stowarzyszenie Krakowski Teatr Tańca / Krakow Dance Theatre Association (Lengyelország). A program a Közép-európai Kortárstánc Oktatási Konferenciával indul, melyet 2016. április 4-7. között rendez a KET Budapesten, majd 2016 júliusában a résztvevő intézmények egymást követő egy-egy hetes oktatást szerveznek saját városaikban.

Kiemelten fontos a tehetségkutatás a társulat életében. A 2013-ban indított Ifjú Koreográfusok Fóruma pályázat nyertesei közt szerepel Jobbágy Bernadett, Újvári Milán, Pálfi Gabriella, Grecsó Zoltán, Ujszászi Dorottya, Varga Kinga és Gyulai Júlia. A 2015-ös pályázat első nyertese, Halász Gábor júniusban mutatta be demonstrációját, szeptemberben Szamosi Judit, januárban pedig Kiss Anikó következik. Az IKF lényege, hogy a nyertes pályakezdő koreográfus egy hétig dolgozhat profi színházi körülmények közt a társulattal, majd a hét végén egy demonstráción mutatja be munkáját.

Az IKF program valódi célját mutatja a novemberi Click című bemutató, hiszen Ujszászi Dorottya az első olyan IKF nyertes, akinek munkája beépül a KET repertoárjába. A Click a Bethlen Téri Színházban megrendezett IV. Sissi Őszi Tánchét nyitó előadása is egyben.

A tavaszi szezon két kiemelt bemutatója: egy hármas koprodukció a 30 éves Artus Társulattal és a Nemzeti Táncszínházzal, illetve tavasszal a Stabat Mater táncoratórium, amely a Nagyvárad Táncegyüttes együttműködésével jön létre.

K-arcok címmel új sorozat indul az évadban. 8 alkalommal más és más meghívott koreográfus készít szólót a 8 fős társulat egy-egy táncosának. Az idei évad meghívott koreográfusai Kun Attila mellett Réti Anna, Halász Gábor és Hód Adrienn. Az évadban külön-külön is bemutatott produkciók tavasszal a Monotánc Fesztiválon is láthatók lesznek.

A színes repertoár mellett a KET továbbra is részt vállal olyan közös, mindenkit érintő ügyeben, mint például a szeptember 21-i Béke világnapja alkalmával rendezett Peace One Day nevű nemzetközi programsorozat.

(Forrás: Közép-Európa Táncszínház)