Frida, az élet múzsája - bemutató

Frida Kahlo életét feldolgozó új darabbal érkezik a Duda Éva Társulat a Nemzeti Táncszínházba december elején. Duda Éva teljesen új koncepció mentén foglalkozik újra Frida Kahlo művészetével, a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben egy különleges előadás készült „FRIDA, az élet múzsája” címmel. Frida szerepében Eleonora Accalai látható, míg Diego Rivera szerepében Kováts Tibor táncművészt láthatja a magyar közönség hosszú idő után újra színpadon.

A Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldolgozó látványos előadás egzotikus álomvilágba kalauzolja a nézőt a zene, a mozgókép és a táncművészet gazdag kifejezőképességére építve. Akárcsak egy különös tárlatvezetésen, a táncképek során megmutatkoznak a női sors szépségei és kihívásai, szenvedélyes szerelmi történetek, egy impresszív kultúra képei, karneváli hangulat és Frida életének egy-egy meghatározó pillanata. Az előadás nem Kahlo élettörténetét mutatja be, hanem életútja és művészete által inspirálva önálló látványszínházi víziót egy drámai, ugyanakkor rendkívül színes, életteli világról.
A 115 éve született Frida Kahlo apai ágon magyar gyökerekkel rendelkezik, de elsősorban mexikói kötődése kapcsán ismerik világszerte. Kultusza sokrétű, így sokféleképpen kapcsolódnak és vonzódnak hozzá az emberek: ideál, ikon, páratlan életigenléssel, pedig élete teli volt tragédiák és viharos szerelmek sokaságával. Sokaknak múzsa, hiszen különleges és egyedi karaktere mai napig ösztönző erejű, akár a női egyenjogúságról, művészetről, bátorságról, akár előremutató eszmékről vagy bámulatos életerőről beszélünk. Frida Kahlo ismert és népszerű művész Magyarországon is, így az előadás lehetőséget ad, hogy újabb nézőpontokat kapjunk életének és művészetének megértéséhez. Ez a nagyszabású produkció lehetővé teszi, hogy elmélyedjünk művészetének és hazájának, Mexikónak meglepetésekkel teli látvány- és hangulatvilágában. A Duda Éva Társulat célja, hogy méltón nyúljon egy nagy művész szellemi hagyatékához, életének legmeghatározóbb fordulatait és olykor megrendítő festményeinek mágikus erejét megőrizve öntse korszerű formába a szenvedéllyel és végletekkel teli érzelmek hullámait.

frida

A Duda Éva Társulat égisze alatt 2017-ben már készült egy „FRIDA” című zenés színházi produkció, a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben. Most egy teljesen új, táncra és látványra épülő előadást készül bemutatni a Nemzeti Táncszínházzal közösen, karneváli hangulatban, cirkuszi és vizuális eszközökkel gazdagítva. Frida szerepében az olasz táncos, Eleonora Accalai látható – aki a Társulat állandó tagja –, míg Diego Rivera szerepében Kováts Tibor balettművészt láthatja a magyar közönség hosszú idő után újra színpadon. Kováts Tibor 1987-től a Magyar Állami Operaház magántáncosa volt, ’96 óta pedig állandó vendégművésze, tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán és a Budapest Balett igazgatója is volt. Főszerepekben lépett fel a világ jelentős balettszínpadain, többek között Tokióban, Párizsban, Zürichben, Montrealban, Moszkvában és Berlinben. Táncművészi szerepei mellett színészként is számos darabban és filmben tűnt fel, emellett koreográfusi munkái is ismertek.

Frida: Eleonora Accalai
Diego: Kováts Tibor
Táncművészek: Bundschuh Vera, Déri András, Dragos Dániel, Füzesi Csongor, Ivanov Gábor, Kovács Mátyás, Nyeste Adrienn, Pataki Noémi, Temesvári Zsófia
Jelmez: Huszár Kató, Kiss Julcsi
Díszlet: Duda Éva
Video mapping: Karcis Gábor
Fény: Pető József
Koreográfus asszisztens: Csák Beatrix
Produkciós asszisztens: Vitárius Orsolya
Produkciós vezető: Huszár Ágnes
Társulati menedzser: Vodál Anita
Rendező-koreográfus: Duda Éva

A bemutató időponjta: 2022. december 7. 19 óra

A bemutató helyszíne: Nemzeti Táncszínház - Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

(Forrás: Nemzeti Táncszínház; Fotó: Lékó Tamás)