Beavató Színházi Bérlet a Duda Éva Társulattal

Tavaly indult útjára a Duda Éva Társulat Beavató Színházi Bérlete, melynek keretében a diákok három különböző műfajú előadást nézhettek meg, egy színház, egy tánc és egy "kísérleti" alkotást, melyeket drámapedagógiai foglalkozások kísértek. A program idén folytatódik a Budapest Bábszínház többszörös díjnyertes Semmi című előadása lesz látható, a Slam Poetry Budapest képviselői egy rendhagyó est keretében alkotnak közösen a diákokkal, a Duda Éva Társulat pedig egy családi krimivel, az Afterrel készül.

A diákok a program keretében az adott műfaj egy-egy jeles képviselőjét is megismerhetik, személyesen találkoznak az alkotókkal és előadókkal, ezáltal közelebb kerül hozzájuk a színház világa. Az előadásokat saját élethelyzeteik, problémáik, az őket foglalkoztató kérdéseken keresztül dolgozzák fel.

Az előadások:
- 1. állomás: 2014. október 3. 20:00 Duda Éva Társulat – AFTER (tánc) – Mu Színház
- 2. állomás: 2014. november 18. 18:00 Budapest Bábszínház – SEMMI (bábszínház) – Budapest Bábszínház
- 3. állomás: 2014. december 10. 18:00 Slam Poetry Budapest – Závada Péter, Simon Márton, Németh Péter ’Zeek’ – Jurányi Inkubátorház 
Drámapedagógus: Gyevi Bíró Eszter
 
A program felépítése:
- Előfoglalkozás – osztályteremben (kivétel Slam Poetry) – 90 perc
- Előadás megtekintése – színházban, az előadás játszóhelyén
- Utófoglalkozás – osztályteremben (kivétel Slam Poetry) – 90 perc
A foglalkozáson az előadás több színésze és a rendező vagy koreográfus is részt vesz.

A programra középiskolás osztályok (min. 30 fős csoportok), a 15-18 éves korosztály jelentkezését várják. 

A program ára: 3 előadás+foglalkozások összesen: 4.000Ft/fő

Jelentkezni csak a teljes programra lehet Czveiber Barbaránál telefonon a +36 30/247-0040 számon, e- mailben a barbara@evaduda.net címen.

duda éva társulat after

Duda Éva Társulat: AFTER
Az AFTER című előadás az alkotók törekvése szerint a családon belüli összetartozás erejét, az egyéniség sajátosságait, az egymásra utaltságot és a családi kötelékek pozitív és negatív hatásait vizsgálja. Maga a fogalom, a család, mint a társadalom alapvetőpillére, mint a "normális" életforma, egyre több értéket és teret veszít a társadalomban. Ennek sok oka van: az egyre jobban előtérbe tolakodó egyéni érdekek, az önzésre ösztökélő média, a változó munkavállalási körülmények, stb. Itt persze még sok okot sorolhatnánk fel, de egy tanulság egész nyilvánvaló: a pár egymáshoz való viszonya és a család érdeke eltávolodtak egymástól.

Budapest Bábszínház: SEMMI
"Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá” – mondja a nyolcadikos Pierre Anthon, majd kisétál az osztályteremből, felül egy szilvafára, hogy onnan kiáltsa világgá az élet hiábavalóságát. Osztálytársai elhatározzák, hogy bebizonyítják neki az ellenkezőjét, ezért tárgyakat kezdenek gyűjteni, „fontos dolgokat”, amelyekért érdemes élni. Egy bicikli, amelyre évekig spórolt a tulajdonosa, egy napló, egy lány hosszú haja… A játéknak induló bizonyítás azonban hamarosan kontrollálhatatlanná válik. Mindenki sebezhető lesz, mindenkitől elveszik, ami a legfontosabb neki, miközben a "Fontos Dolgok Halma" egyre nő, és lassan mindent bekebelez.

SLAM POETRY
A programsorozat utolsó foglalkozása - rendhagyóan a másik kettőhöz képest - nem egy adott előadás, hanem a Slam Poetry hazai képviselőinek részvétele köré épül. A program központi pillérét a közös alkotás jelentené. A diákok feladata a slammerektől kapott szövegek lefordítása a film nyelvére: a szövegek alapján kell snitteket írjanak és szereposztást csináljanak, a fő cél pedig az így létrejött, saját kisfilmjük jeleneteinek eljátszása.

A Slam Poetry igen népszerű a fiatalok körében, meghatározó szerepet tölt be a verskultúra, valamint a kortárs magyar irodalom népszerűsítésében (sok slammer – többek közt Závada Péter és Simon Márton is – aktív résztvevője a hazai irodalmi életnek), emellett nem elhanyagolható a műfaj szerepe a közéleti kérdések iránti érzékenyítésben sem.

Bővebb információ az előadásokról:
- AFTER: http://evaduda.net/repertoire/after/
- SEMMI: http://www.budapest-babszinhaz.hu/repertoar/semmi
- SLAM POETRY: http://slampoetry.hu/

(Forrás: Czveiber Barbara, Fotó: Dömölky Dániel)