A világ elitjében a magyar bajnok

Andrea Silvestri és Váradi Martina tíz éve táncolnak együtt, hétszeres magyar bajnokok latin táncokban, pályafutásuk során 21 alkalommal nyertek WDSF Open versenyt és további 27 alkalommal szereztek érmet. A latin világranglistán jelenleg a 7. helyen állnak a több mint 2600 rangsorolt páros között.

Az idei évből már két hónap sincs hátra, de még több nagy verseny vár rájuk: hétvégén az Európa-kupán indulnak az olasz Salsomaggiore-ben, két hét múlva Bécsben lesz a latin világbajnokság, a két verseny között pedig még Rómában egy World Openen is megmérettetik magukat. A világbajnokság után sincs pihenő számukra, az 50. Savaria Táncfesztiválon a hazai közönség is szurkolhat nekik a szombathelyi World Openen, egy héttel később a német Wetzlar-ban rendezik meg a világkupát, majd irány Sanghaj a Grand Slam-döntő, amelyen a versenysorozat legjobb 12 párosa vesz részt latin és standard táncokban is.

andrea silvestri váradi martina

Nem volt könnyű összehozni egy találkozót velük, hiszen folyamatosan úton vannak, a versenyek között edzőtáboroznak, vagy éppen tanítanak valahol az országban. A következő két hét nagy részét is külföldön töltik.

- A hétvégi Európa-kupán és utána a világbajnokságon milyen eredménnyel lennétek elégedettek?
- Az Európa-kupán indulók névsorát már ismerjük, így egyértelműen a győzelem a cél. A világbajnokságon szeretnénk minél közelebb kerülni a döntőhöz, vagy akár bejutni a legjobb hat páros közé. Sok függ persze majd a pontozóktól is Bécsben, a középdöntő a realitás, valószínűleg most még a világranglistán előttünk álló hat párost nem tudjuk megelőzni, de szeretnénk nagyon közel végezni hozzájuk. Az a célunk, azért dolgozunk, hogy a jövőben jobbak legyünk, mint ők – válaszolja Andrea.

- Ebből arra következtetek, hogy egy ideig még láthatunk titeket az amatőr WDSF-versenyeken.
- Folyamatban van az állampolgársági kérelme Andreának – mondja Tina -, szeretnénk két év múlva 2017-ben indulni Krakkóban a Világjátékokon, pontszerző helyen szeretnénk végezni, így addig biztosan amatőrként folytatjuk.

andrea silvestri váradi martina
- Három éve készítettem veletek egy interjút, akkor éppen egy váltás után voltatok: a WDSF-től a WDC-hez igazoltatok, 2014-ben viszont visszatértetek a WDSF-hez.
- Egyáltalán nem bántuk meg azt a váltást – mondja Andrea – akkor arra volt szükségünk. Nem jöttek úgy az eredmények, megtorpantunk egy kicsit a WDSF-versenyeken. A WDC-nél kevesebbet versenyeztünk, jobban tudtunk a táncunkra figyelni, ebből a szempontból jó döntés hoztunk akkor, és ezt most is így gondoljuk.

- A visszatérésetek óta viszont nyílegyenesen haladtok felfelé, az elmúlt két évben nyolc nemzetközi versenyt nyertetek, az idén minden Grand Slam versenyen középdöntőbe jutottatok, sőt Moszkvában először döntőt is táncoltatok. Ez minek köszönhető?
- Sok edzőtáborba járunk, részletesen kidolgozott edzéstervünk van, egy csapat van körülöttünk, akik segítenek nekünk. Meghívtak minket a Top Latin Training-re is, amelyen 48 pár meghívásos alapon vehet részt és olyan nevek fémjelzik a programot mint Peter és Kristina Stokkebroe, Olga és Ralf Müller, Larissa Davidova és Victor Nikovski, Franco Formica és Karina Rubio – részletezi Tina. – és Törökgyörgy Melindával is készülünk itthon. Aki pedig a legtöbbet van velünk az utóbbi időben az Frederic Mosa. Ő többször tanított is Magyarországon a meghívásunkra. Fontos tagja a csapatunknak még a személyi edzőnk, Gózon Tamás, az F&M fitness and more edzője is, aki speciális edzéstervet állít össze nekünk, hogy az erőnlétünk tökéletes legyen. A szervezetünk alaposan igénybe van véve a sok edzéstől és versenytől, éppen ezért fontos számunkra a rehabilitáció, ebben a Fájdalom Ambulancia van segítségünkre, az ott dolgozó szakemberekhez bizalommal fordulhatunk bármikor. Kezelik, helyrehozzák a kisebb sérüléseinket, hogy fizikailag kifogástalan állapotban legyünk.

- Ha már a tanítás szóba került, hogyan fér bele az időtökbe még ez is?
- Nagyon nehéz mindenre időt szakítani, de igyekszünk ezt is megoldani – mondja Andrea. – A hétvégén például nem versenyeztünk, itthon voltunk Magyarországon, és elmentünk tanítani Miskolcra és Debrecenbe. Fontosnak érezzük, hogy foglalkozzunk a tanítványainkkal, hogy átadjuk nekik a tudásunkat, hogy folyamatosan tudjanak fejlődni ők is. November eleje van, de már a decemberi naptárunkat küldtük el a táncosainknak, hogy lássák, mikor lesz lehetőségük velünk együtt dolgozni. A következő hetekben tényleg sokat leszünk külföldön, megyünk például Hollandiába is edzőtáborba, készülünk a versenyeinkre, hogy minél jobb eredményt érjünk el még az idei versenyeinken.

andrea silvestri váradi martina

Andrea és Tina kemény munkával eljutott a legjobbak közé, a világ elitjébe tartoznak most már vitathatatlanul. Ahogy beszélgetünk azt érzem, hogy az elmúlt években még céltudatosabbak lettek, mint korábban, a hatalmas alázatuk a tánc iránt mit sem változott, sőt talán még nőtt is. Itthon szinte minden versenyen elindulnak – a legnagyobb örömünkre -, mert úgy érzik, ezt kell tenniük, és sosem vesznek félvállról egyetlen versenyt sem annak ellenére, hogy tudják jobbak a hazai ellenfeleknél. A céltudatos, alázatos, kemény munkájuknak idén már rengeteg szép eredménye volt, reméljük a következő hetekben is örülhetünk majd a róluk érkező híreknek. Andrea és Tina nagyon szurkolunk nektek!